Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Elhunyt Paul Shane

2013. május 20. - Tágrazártszemmel

Ismét elvesztettünk egy nagy nevettetőt. 2013. május 16-án, 72 éves korában, rövid ideig tartó betegség következtében elhunyt Paul Shane. (2009-ben már volt egy életmentő szívműtéte érszűkület miatt.) A színész a családja körében halt meg egy rotherhami kórházban. Nagy-Britanniában a Hi-de-Hi! című sorozat által vált ismertté, Magyarországon azonban a Csengetett, Mylord? minden hájjal megkent, kapzsi komornyikja tette felejthetetlenné a nevét. A 26 részt megélt sorozat a múlt század ’20-as éveiben játszódik, és görbe tükröt tart az akkori brit arisztokrácia valamint a munkásosztály elé, igazi angol humorral bemutatva a két társadalmi réteget, illetve a köztük lévő éles különbségeket.

Sajnos az elmúlt években a sorozat több főszereplőjétől is búcsút kellett vennünk. 2006-ban a Lady Lavendert alakító Mavis Pugh, 2010-ben Barbara New (Mabel) és Brenda Cowling (Mrs. Lipton), két éve pedig Donald Hewlett (Lord Meldrum), és Angela Scoular (Lady Agatha) hunyt el.

Paul Shane 1940-ben született Rotherhamben. Kezdetben bányászként dolgozott, majd egy baleset miatt fel kell hagynia a munkájával. A szórakoztatóiparban helyezkedett el, és bár kezdetben csak különféle klubokban énekelt és szórakoztatott, a ’70-es években felfedezte a TV, és munkát ajánlottak neki. A BBC fentebb említett Hi-de-Hi! című sorozata jelentette az igazi áttörést, melyet 1980 és 1988 között forgattak. Érdekesség, hogy a sorozatot az a Jimmy Perry–David Croft szerzőpáros jegyzi, akinek a Csengetett, Mylord?-ot is köszönhetjük. Így hát azon sem csodálkozhatunk, hogy több szereplő mindkét sorozatban szerepelt. A Hi-de-Hi! 1984-ben még a Legjobb vígjátéksorozatnak járó BAFTA-díjat is megkapta. Shane később több szitkomban is játszott, ám mégis Alfred Stokes komornyik volt a legnépszerűbb szerepe. A komikus három lányát és hat unokáját hagyta hátra, felesége még 2001-ben hunyt el.

Paul Shane

Talán nincs is olyan ember, aki ne zárta volna a szívébe a bolondos Meldrum-ház lakóit a cselédséggel együtt. Kétségtelen tény, hogy a sorozat sava-borsát elsősorban a „lentiek” beszólásai, fanyar, cinikus humora adta. Felejthetetlenek voltak például a komornyik és a lakáj (Stokes és Twelvetrees) közötti folytonos szócsaták, oltogatások. Ennek ellenére nem lehet kiemelni egyetlen szereplőt sem, mivel véleményem szerint ők így, együtt alkotnak egy tökéletes egészet.  A színészi játékon is látszik, hogy mindenki nagyon profin végezte a munkáját, és a szereplők kiválóan megtalálták karakterük lényegét. Talán ez is az oka, hogy ez a sorozat 25 év után ugyanúgy élvezhető, akárhányszor is nézi meg az ember. (Kár, hogy csak 26 rész készült belőle.) Búcsúzunk tehát a népszerű komikustól; a sorozat kedvelőinek pedig álljon itt egy válogatás a Csengetett, Mylord? legjobb jelenetei közül.

 

Penny Wise

http://youtu.be/tjjFiGqWAuY

süti beállítások módosítása