Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Isten Veled, Cipő!

2013. március 12. - Tágrazártszemmel

Cipő

A kismadár elszállt; újabb nagy művészt vesztettünk el. 47 éves korában elhunyt Bódi László, azaz Cipő, a Republic együttes frontembere. A zenésznek több éve fennálló szívproblémái voltak, aminek következtében február közepén leállt a szíve, majd kómába esett. Családja, barátai, rajongói szorongva várták, hogy magához térjen. Nem túlzás azt állítani, hogy egy egész ország szorított érte, és remélte, hogy lesz benne annyi élni akarás, annyi erő, hogy felépül, és nem történik tragédia. Március 11-én, hajnalban azonban szervezete nem bírta tovább, és feladta a küzdelmet. Cipő mostantól már az égi színpadon játszik, hatalmas űrt hagyva maga után.

Tudta ő, hogy baj van. Régóta tisztában volt vele, hogy beteg a szíve, mégis elutasította a transzplantációt, mondván: nem akar más szívével élni. Pedig tudta, hogy talán ez az egyetlen esélye a túlélésre. A 2009-es szívműtétje után ébredt rá, hogy mennyire múlandó az emberi élet. Bár akkor azt nyilatkozta, hogy 50 éves koráig szeretne élni, sajnos azonban még ennél is előbb kellett távoznia.

Már egészen kiskorától kezdve a zene bűvöletében élt. Zenei általános iskolába járt, és zongorázni is tanult. Gimnáziumi évei alatt alapította első együttesét, a Cipőfűzőt; ekkor ragadt rá a Cipő becenév is. 1990 februárjában pedig megalakult a Republic nevű rockzenekar, mely egészen napjainkig meghatározó szereplője volt a magyar zenei életnek. Megszámlálhatatlan fülbemászó sláger született a több, mint 20 éves fennállásuk alatt. Talán nincs is ember az országban, aki ne ismerné például a Repül a bálna, A 67-es út, vagy a Szállj el, kismadár című dalokat. (Utóbbi szám Erdei Zsolt {becenevén: Madár} profi bokszolónk meccs előtti bevonuló dalává avanzsálódott az idők során.)

A zenekar megalakulása után mindössze egy évvel megkapták a Magyar Rádió eMeRTon díját, rá egy évre Az év rockegyüttese-díjat, kétszer pedig a MAHASZ Aranyzsiráf díját az év rocklemezéért. Emellett egyéb díjakat is bezsebeltek, fennállásuk húszéves évfordulóján pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatával jutalmazták munkásságukat. Már megalapításakor az együttes jelképévé vált a lemezborítóikon szereplő hal motívum, ami utalás arra, hogy a zenekar a Halak jegyében alakult (február 23-án). Jeligéjükkel, a The Worst Group of Hungary-val (A legrosszabb csapat Magyarországon) görbe tükröt kívántak állítani az elé a jelenség elé, hogy minden előadót a legjobbnak hirdetnek.

A Republic az egyik legtöbbet koncertező együttes volt, évi 100-150 fellépéssel, és a nemzeti ünnepünkön, március 15-én adott koncertjük is hagyománnyá vált. Cipő több mint 240 számot írt az együttesnek, de másoknak is írt dalokat. A Republic idén ünnepelte volna fennállásának 23. évfordulóját, ám Cipő betegsége miatt a tervezett születésnapi baráti találkozón a tervezett buli helyett érthetően csupán megrendült zenekartagokat, pályatársakat, rajongókat lehetett látni. Akkor még mindenki reménykedett abban, hogy felébred a kómából, és újra köztünk lesz. Sajnos azonban bekövetkezett a legrosszabb. Teljesen érthető, hogy az itt maradt Republic tagok úgy érzik, mintha a testvérüket vesztették volna el, de pályatársai között is egyöntetű a vélemény, miszerint egy nagyon kivételes egyéniség, egy nagyon különleges ember távozott az élők sorából. Bár ő nem lehet már köztünk, de az emléke, az életműve és a zenéje mindörökre megmarad az emberek szívében.

Nyugodj békében, Cipő!

Penny Wise

http://youtu.be/rmfwpBF2iwY

süti beállítások módosítása