Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

A szex veszélyei - 2.rész

2014. december 28. - Stewie

7_66_pic_9da996a6f885e8309630e45d40a6e297_safesex.jpgAz előző cikk folytatásaként, haladunk az egyre súlyosabb betegségek felé. A következő betegségek szintén továbbadhatók szexuális úton is, de ezek kezelése nem 100%-os, valamint kezeletlenség esetén súlyos következmények lehetnek.

Genitális herpesz: Vírus okozza, melyet kezelni lehet, de gyógyítani nem. Aki megfertőződik, számíthat rá, hogy évente 3-4 alkalommal, de akár havonta is kiújulhat herpesze. Lappangási ideje 3-10 nap. Először égő, fájdalmas kis hólyagocskák jelennek meg a hímvesszőn, a hüvelyben vagy a végbélben, ezek hegesednek, és 2-4 hét alatt gyógyulnak. A fertőzés megkeseríti a fertőzött életét és nagyságrendekkel növeli a HIV-vel való fertőződés veszélyét. Sajnos a genitális herpesz ellen az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet: aki megfertőződött, az orvos tanácsa szerint védekezzen.

condoms_608x403_.pngHepatitis B Vírus: Szexuális úton is fertőz (a fertőzöttek mintegy 40% így kapta el). Mivel a májban, csontvelőben, fehérvérsejtekben, érfalban szaporodik, elsősorban vérrel, de ondóval és hüvelyváladékkal is átvihető. A közös tűhasználat, a nem megfelelően sterilizált tetováló eszköz, piercing egyaránt veszélyforrás lehet. A HBV veszélyes májgyulladást okoz, amely a májszövet pusztulását idézi elő. Láz, hasi fájdalom, sárguló szem és bőr, sötétedő vizelet utal rá. Kezeletlenül halálos lehet. Gyógyulása hosszú idejű, kb fél év. A gyulladás megszüntetése után, ha a vírus nem ürül ki a szervezetből, a fertőzött vírushordozóvá válik. Lappangási ideje 40-180 nap közötti. Van ellene védőoltás, mely 3 oltásból áll (0., 1. és 6. hónapban beadott oltás kb. 5 évre védetté tesz).

Hepatitis C Vírus: Csak 1989-ben fedezték fel ezt a kórokozót. Becslések szerint hazánkban kb. 100 ezer HCV hordozó van. Vérrel terjed, a szexuális aktus során való fertőződés nagyon ritka. A testnedvek közül csak a vér tartalmaz HCV-t, ezért menzesz idején nem javasolt a szex. Veszélyt a rosszul fertőtlenített tetováló tűk, az intravénás droghasználók közös tűi jelentenek. A fertőzöttek kb. 25%-a magától gyógyul 3-4 hónap alatt, de a többség vírushordozó marad, és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk.

süti beállítások módosítása