Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

"A Vajdaság legtöbbünk számára felfedezésre váró vidék, mely közeli, izgalmas, meglepetésekkel teli, akárcsak az önismeret folyamata" - interjú Bakó Eszterrel, a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány vezetőjével

2014. október 06. - Psziche

kávés (1).jpgInterjúalanyom ismét a JóLÉlek Pszichológiai Alapítvány berkei közül került ki. Jelenleg az alapítvány vezetőjét, Bakó Esztert kérdeztem a szakmájából adódó tapasztalatokról és azokról a reakciókról, amik a pszichológus megnevezés hallatán egy hétköznapi ember eszébe jutnak. Megtudhatjuk, mi az a PszichoWellness, az élményterápia és miként lehet kirándulás, túrázás közben aktívan pihenni, meg az önismeretünket is fejleszteni. Ha kíváncsiak vagytok, hogy a felfedezés, a gasztronómia és a pszichológia milyen ötvözetet nyújthat, olvassátok el ezt a cikket! Aztán, ha tetszett az interjú, irány a Vajdaság!

Kérlek mesélj egy kicsit magadról, a szakmádról! Milyen reakciókat váltasz ki az emberekből, amikor kiderül, hogy mivel foglalkozol? Hogyan fogadja egy hétköznapi ember a pszichológiát, a pszichológust?

Az Alapítvány 2010-ben alakult meg, egyik fő küldetésével, miszerint a pszichológiát és a benne rejlő lehetőségeket meg szeretnénk ismertetni és hozzáférhetővé tenni a társadalom minden rétegével. Tevékenységünkkel azt a szemléletet közvetítjük, miszerint a pszichológiai szolgáltatások igénybevétele, sem nem a "beteg emberek kiváltsága", sem pedig úri passzió, hanem a cselekvő fejlődésről és kibontakozásról szól a kvázi egészséges emberek esetében. Remélem, hogy a mi tevékenységünk is hozzájárult ahhoz, hogy- bár ez szubjektív élményem -, de mintha az elmúlt pár évben javult volna a helyzet a pszichológia, a pszichológushoz járó emberek és ily módon nekünk szakembereknek a néha előítéletes megítélésében. Persze, előfordulnak még néha sztereotipikus reakciók a foglalkozásom hallatán ("a hú, akkor te belelátsz a fejembe/látod, hogy beteg vagyok" - jellegűekre gondolok), ugyanakkor többségében természetességgel, máskor kifejezett pozitív érdeklődéssel veszik tudomásul a foglalkozásomat.

H1050004.JPG

Milyen célból jött létre az alapítványotok?

A "klasszikus" pszichológiai tevékenységünk mellett, olyan falainkon kívül eső programokat szervezünk, melyek során mi pszichológusok teszünk egy lépést az emberek felé. Gondolok ilyenkor a nyitott és érdeklődő emberekre, akiket eredendően is érdekel a pszichológia, és olyanokra is, akik akár  a pszichológia stigmatizált hírverése, vagy korábbi negatív személyes tapasztalataik miatt zárkóznak a lélektani eszközök igénybevételétől saját lehetőségeik kibontakoztatásában, önismeretük elmélyítésében, vagy problémáik megoldásában. Olyan programoknak adunk különleges "lélektani fűszerezést" melyeket többnyire mindannyian szeretünk csinálni: legyen az egy kávéházi beszélgetés (ld. PszichoKávéház), egynapos  kirándulás, vagy piknik a környéken, vagy egy hétvégés ismerkedéssel egybekötött kiruccanás (ld. Kezdjetek el élni!- Kezdjetek szeretni!"). Nem utolsó sorban pedig ide tartozik a PszichoWellness programunk is, mely "tudományos elnevezéssel": interkulturális és pszichológiai élménytréning a Vajdaságban.

Ötvözzük tehát a magasságokat (a könnyed, felszabadult hangulatot, új élményeket, ismeretségeket) és a mélységeket - mellyel e programok már említett lélektani fűszerezésére gondolok. Mikor a mélységeket említem, természetesen a helyén kezeljük és szakmai szemmel felügyeljük azt, hogy mi férhet bele egy kötetlen program keretébe, és mi az, ami  a "fehér falak" közé való.

H1040029.JPG

Említetted a PszichoWellness-t. Mit takar ez a fogalom?

A PszichoWellness egy általunk alkotott fogalom, mely egyik  legújabb programunk fantázianeve. Testi-lelki feltöltődést ígér, egy több szempontból különleges kulturális környezetben, Szerbiában, a Vajdaságban. Az élmény életre szóló.

Honnan jött az ötlet, hogyan alakult ki ez program?10450152_921645234518602_891029617747379888_n_0.jpg

A legelején egy véletlen találkozással jött az ötlet, majd pedig nagyon tudatos tervezéssel fejlesztettük ki ezt a programot. A véletlen találkozás az Experience Balkan vezetőjével, Huszty Zoltánnal való megismerkedés volt. Zoli egyszer részt vett egy programunkon, aztán pedig visszajáró vendégünk lett. Idővel személyesen is megismertük egymás "szakmai küldetését" is és egymást inspirálva gondoltunk ki egy olyan programot, ami egyszerre izgalmas, élményszerű és lelkiekben gazdag: ez a PszichoWellness. Zoli a Balkán, mint  felfedezésre váró régió kultúrája iránt elkötelezett. Itt ugyanis olyan emberek, tájak és turistacélpontok akadnak még, melyek ugyan látogatottak, azonban a fogyasztói társadalom és az idegenforgalom még nem darálta be őket. A Vajdaság egy olyan, sokaknak "ismeretlen ismerős" vidék, mely mind kulturálisan, mind földrajzilag karnyújtásnyira van tőlünk, ugyanakkor legtöbbünk számára ismeretlen. Szimbolikusan kifejezve magamat: a Vajdaság  legtöbbünk számára felfedezésre váró vidék, mely közeli,  izgalmas, meglepetésekkel teli - akárcsak az önismeret folyamata- amitől ugyanakkor néha indokolatlanul tartunk is, ugyanúgy hajlamosak vagyunk halogatni a látogatást lelkünk mélyebb, "gyönyöröket és göröngyöket" rejtő rétegeihez.

Emellett pszichológusként pedig izgalmas újdonságnak tűnt, hogy egy élménytréningnek keresztelt programot egy az eddigiekhez képest teljesen újszerű helyszínen valósítsunk meg.

H1040020.JPG

Szerinted miért van szüksége erre az embereknek?

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy utazás, avagy  a hétköznapi realitástól való pár napos eltávolodás, amellett, hogy-jó esetben- testi -lelki erőforrásokkal vértez fel bennünket gyakran kisebb-nagyobb felismeréseket is hoz az által, hogy kicsit távolabbról enged rálátást az életünkre, kapcsolatainkra. Ugyanakkor sokan nehezen indulnak útnak, mert éppen barátait/párját/ismerőseit ismerőseit nem tudják rábeszélni a kimozdulásra, vagy ha el is indulnak  megmaradnak a hagyományos turista- célpontoknál, "fogyasztói-élményeknél". Sokan vagyunk, sokan vannak azonban, akik vágynak a valódi találkozásokra,  felfedezésekre és olyan emberekkel való ismerkedésre akikkel amúgy nem hozná egy asztaltársaságba az életük sodrása. Ez a PszichoWellness.

Mesélj egy kicsit a tábor színhelyéről, valamint, hogy miben merül ki ez az interkulturális megnevezés.

A program fő állomásai Szabadkán, Újvidéken és Kishegyesen lesznek- közte számos egyéb megállóval. Sokaknak meglepő lehet, hogy 2-3-4 órás autóútra Budapesttől Szerbiában egy mennyire más kisugárzású (máshogyan izgalmas) közegbe csöppenünk .

H1030032.JPG

Az interkulturalitás a Vajdaság lakóival való személyes találkozásra utal. Ily módon a  PszichoWellness résztvevői pár napig a térségnek nem a megfigyelői/szemlélői, hanem megélői lesznek.

Mitől lesz önismereti, személyiségfejlesztő hatása ennek a programnak?

A PszichoWellness, avagy élménytréning alatt csapatot építünk. Hiszünk a találkozások és az új élmények erejében, melyek segítenek abban, hogy életünket és önmagunkat új szempontok, benyomások mentén világítsuk meg. "Hiába fürösztöd tenmagadban, csak másban moshatod meg arcodat". Kitágítja a horizontot, ha időnként saját közegünkből, szűk baráti társaságunkból kiszakadva "új asztaltársasággal reggelizünk".

Ezen kívül pedig a 4 nap során- a rendkívül gazdag kulturális és gasztronómiai program mellett- 3 workshopot is tartunk az "első benyomásokról; álmainkról, céljainkról és az akadályokról; valamint a belső erőforrások felfedezéséről és karbantartásáról.

H1050001.JPG

Láttam, hogy már egyszer megrendezésre került a program. Milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtál?

A júniusi PszichoWellness egy kisebb csapattal indult, kevésbé kidolgozott koncepcióval, mivel pl. én, mint az egyik főszervező még magam sem jártam a helyszíneken. Nyitott embernek tartom magam és sok helyen, sok országban és kultúrában volt szerencsém megfordulni, de  az a vajdasági néhány nap- túlzás nélkül- a nyaram csúcsa volt (még úgy is, hogy kvázi dolgozni mentem oda).  A térség zenéje, gasztronómiája, kulturális öröksége, a magyar örökség és szerb hatások ötvöződése rám is (élmény)terápiás hatással volt:  feltöltött, élményekkel gazdagított, tanított- önmagamról és másokról is. Nem is tudtam, mikor még csak készültünk a PszichoWellnessre, hogy egy ennyire gazdag vidéken szervezzük a programunkat.

Kiknek ajánlanád a PszichoWellnesst?

Mindenkinek, akiben egy szemernyi nyitottság van önmaga, új ismeretségek, illetve egy felfedezésre váró kultúra iránt.

H1030001.JPG

Hol és mikor kereshetnek titeket?

Az érdeklődők nekem, vagy Zolinak írjanak az  elérhetőségeinken és tudunk egyéb kérdésekre válaszolni, bővebb információt küldeni:

bako.eszter@jolelekalapitvany.hu, zoltan@experiencebalkan.com

Ezen kívül pedig ajánlom, hogy nézzétek meg az alábbi videót, mely a júniusi PszichoWellness hangulatát és pillanatait tükrözi: https://www.youtube.com/watch?v=vOfMCDco_V0

Esetleg van-e még valami üzeneted a mai kor emberének, vagy az elkövetkező generációhoz ezzel kapcsolatban?

Egy fontos  kérdésem lenne, melyet időről időre magamhoz is intézek, mintegy "ellenőrzésképpen":)

"Mikor fordult elő Veled utoljára, hogy valamit életedben először csináltál?"

H1030017.JPG

Köszönjük az interjút Bakó Eszternek, és reméljük, kedvet kaptok ti is egy kis PszichoWellnesshez, hiszen néha mindenkinek ki kell szakadni ebből a nyüzsgő és pörgő világból, kipróbálni új dolgokat, vagy kikapcsolnia a hatalmas fordulatszámon dolgozó elméjét. Ha pedig olvasnál még tőlem, rólam, látogasd meg a Sír a toll... blogoldalt.

süti beállítások módosítása