Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Képregények csatája a mozivásznon 4. rész

2013. június 23. - Tágrazártszemmel

   Amerika kapitány újratöltve

22809

Bár hazánkban keveset hallani róla, de talán ő az egyik legjelentősebb szuperhős az Egyesült Államokban. Ennek oka az, hogy ott volt az első képregényfigurák között. A második világháború idejére időzítették a megjelenését. Nem titkoltan elég erős propaganda áll mögötte. Az első szám megjelenése még az USA háborúba lépése előtt történt 1940-ben, ahol a borítón egy hatalmas ökölcsapást mér Hitlerre. Nem volt olyan amerikai állampolgár, aki ne tudott volna azonosulni vele. Háttértörténete megfogta a válságban lévő népek szellemét. Minden idők legkiválóbb katonájának kiválasztása után egy titkos kísérletnek vetik alá, mely felvértezi hősünket több tucat ember erejével, gyorsaságával. Az emberiség fantáziáját a XX. századtól folyamatosan mozgatta a szuperkatonák fogalma. A hadseregnek az eltitkolt részlegek kísérletei adhatták meg a tudományos hátterét ennek a mítosznak. Minden olyan történet, ahol megfelelő tudományos háttér áll a történetek mögött sokkal könnyebben emészthetővé teszi az adott fantáziavilágot.

capa

A képregényekben bevetésekre küldték, később lett saját csapata, akik hasonló kezelésen vettek részt, ám valamiért mindenkire csak részben hatott és időkorlátok közé szorult a képességeik használata. Kapott egy méltó ellenfelet is Vörös koponya személyében, aki hasonló kísérleten vett részt, csak éppen a Náci birodalom szárnyai alá keveredett. Az ő arca eltorzult és cseppet sem vetette meg az erőszakot és az imperializmus eszményeinek élt, minden lehetséges eszközt bevetve törtetett a céljai felé. Ezen a szálon a fináléban térmeghajlító eszközben akarta a főszereplőnket csapdába ejteni, ám az önmagát feláldozva magával rántotta a gonoszt és mindenki szeme elől eltűntek.

Később persze alkalmazkodott a képregénysorozat az aktuális trendekhez. Hidegháború ideje alatt bűnözőkkel vette fel a harcot, aztán civilként folytatta kalandjait, majd megjelent a vietnámi háborúban is, majd mindezek után a bűnüldözést a szabad emberi jogok, eszmények képviseletére cseréltették vele. Amerika Kapitány, elsősorban az Egyesült Államokban, a népszerű kultúra egyik szimbolikus alakjává vált, bár megjelenései elsősorban, de nem kizárólag a képregényfüzetek történeteire korlátozódott. A szereplőről több elemző írás, cikk és tanulmány is készült. „Az évek folyamán Amerika Kapitány története pontosan tükrözte az Egyesült Államok helyzetét, ahogyan országuk eljutott a hidegháború korai éveinek magabiztosságából a lelkiismeret furdalta 1970-es évein át a Reagen korszak visszatérő nemzeti büszkeségéig.

amerika_kapitany_karakterA mozivászon meghódítása

 

Korábban, mint minden hasonló képregényes alaknak készítettek mini sorozatokat, filmet, ám ezek közül egyik sem ért el igazán nagy lelkesedést a rajongók táborában. Az 1990 nyarára készült mozis bemutató az előzetes felmérések miatt nem valósult meg, így erőteljes visszaesés következett be a legenda életében, egészen a 2011-es újragondolt film megjelenéséig. A MARVEL eddigre már letisztult filmes technikával és tapasztalattal rendelkezett, ugyanis a „többi bosszúálló” már kezdte kitaposni az ösvényt. Korábbi cikkemben említettem, hogy az eddigi mozi világ egyedülálló stratégiájába futottunk bele az új évezred elején. Több különálló szuperhősről készült úgymond bemutató, bevezető film, amelyek összekapcsolódtak ezáltal megalkotva egy monumentális sajátosan új univerzumot. Amerika kapitány nélkül nem jöhetett volna létre a Bosszúállók film sem. A különböző képességű, hátterű és világnézettel rendelkező hősöket neki kellett kordában tartani és irányítani, hiszen ki lehetne méltóbb ikon az Egyesült Államokban, mint maga a nemzeti színeiket képviselő heroikus ember.

10_original

A film remek tempót diktál, mikor szükség van rá kellően felpörgeti az eseményeket, de időnként hagy lehetőséget egy kis lélegzetvételhez. Az alaptörténete természetesen itt is aláesett némi logikai plasztikának. Itt nem a legkiválóbb katonát vették elő, hanem a legelszántabb, ám fizikailag cseppet sem kiemelkedőt, félelmeim ellenére végül is gond nélkül működött. Az ellenfele Vörös koponya a náci birodalmon belüli magánszervezet feje, akik technológiailag messze a többi népcsoport felett jártak. A fináléban pedig egy másik szuperhős történetében megjelenő tárgy veszi ki a velős részét. Itt láthatjuk a bevetéseinek egy részét, ám nem kap maga mellé csak hétköznapi bakákat, ami nem feltétlenül rossz, csak így maradtak kihasználatlan lehetőségek a történetben. Ennek háttere vélhetően a Bosszúállók megjelenése volt, mert gyorsan le kellett fagyasztani a főhőst, hogy durván 70 év szundikálás után felébredve egy kaotikus háborúban egy űr Gőringgel és a seregével nézzen szembe számára ismeretlen szuperemberek segítségével. Szórakoztató, akció dús ám korszakot nem igazán alkotó élvezhető film volt. A nagy egész tekintetében egy egész jó eleme volt a kirakósnak.

 

Drabost

süti beállítások módosítása