Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Összhangban a természettel

2014. június 06. - dorkada
Az időjárásnak köszönhetően egyre többen vágynak a szabadba túrázni, gombászni, piknikezni, kutyát sétáltatni. A kikapcsolódásra vágyók általában a sokak által kedvelt kiránduló helyeket keresnek fel, míg mások a kevésbé látogatott helyeken érzik jól magukat. Mind a két esetben figyelembe kell venni néhány igen fontos dolgot, amivel biztosíthatjuk mindenki biztonságát.

 

1., hivas-kutya-erdoben.jpgVadászati idényben a kutyákat óvatosan vigyétek csak ki a természetbe, ne engedjétek szabadon futni. Az erdőjárás közben a terepszínű öltözéket kerüljétek el, próbáljatok meg élénk (kék, piros, sárga) ruhákat felvenni. Hasznos lehet, ha magatokkal visztek a túrafelszerelés mellett zseblámpát, sebkötözőt és mobiltelefont is, hiszen egy esetleges vadászbaleset elszenvedésekor az elsősegély, és a gyors segítséghívás életet menthet. A balesetek elkerülése végett, ha természetjárás, vagy kutyasétáltatás közben puskaropogást hallotok, esetleg vadászokat láttok, úgy a veszélyes zónát kiabálás kíséretében mihamarabb hagyjátok el. 

 

2., Bizonyos vadvirágok begyűjtése bírságot vonhat maga után. Az otthonotokat ne az erdőben szedett csokorral díszítsétek, hiszen sokkal többe kerülhet egy-egy szál, mint képzelnétek.  A következő linken láthatjátok melyek azok a növények, amelyek a szépségük mellett védettséget is élveznek. Óvakodjatok a leszedésétől, ugyanis az érték amit képviselnek szálanként 5-10 ezer forint is lehet! 
 

 

3., Mindenki aki egy kicsit odafigyel a környezetére tudja, hogy a kijelölt útvonalról letérni nem érdemes. Ennek igazán egyszerű okai vannak. A kialakított utakon nagy valószínűséggel nem zavarjátok az ott élő állatokat, nem tapossátok le a növényeket, és saját biztonságotok érdekében nem tévedhettek el, nem eshet bajotok. Persze tudjuk, hogy vannak kivételek, akik mindenkinél okosabbak, Ők azok akikkel mindig történik valami. Ebben az esetben halmozottan igaz, hogy járt utat járatlanért el ne hagyj! Amennyiben hajt a véred, és felfedező körútra tévedsz tartsd észben, hogy minél kevesebb kárral tedd ezt! Figyelj oda, hogy mit taposol agyon, hány erdőlakónak teszed tönkre egy pillanat alatt a lakhelyét (igen, a hangyák, bogarak is szerves részei a természetnek), milyen növényt gázolsz agyon egy mozdulattal. 

 

4., Piknikezés után fokozottan kell ügyelni arra, hogy a szemetet, üres flakonokat, használt szalvétákat, csomagolóanyagokat vigyétek szépen haza magatokkal. Szétdobálni felesleges, a természet nem hasznosítja újra. Dolgotok végeztével a használt wc papírt lehetőleg ne pöcköljétek el, a már kiválasztott bokor aljába, megkoronázva a hátrahagyott kupacot. Egy lábbal vájt mélyedésbe tüntessétek el, lehetőleg némi földdel, avarral betemetve. A csikkek sem mutatnak túl jól szétdobálva, ráadásul tűzveszélyes is, egy ügyesen elpöccintett cigarettavég erdőtüzet okozhat. Fontos figyelni arra is, hogy tábortüzet csak, és kizárólag az arra kijelölt helyen lehet létrehozni, és távozáskor a gondosan eloltott tűz helyén két keresztben elhelyezett faággal jelezzétek, hogy ügyelve a biztonságra, az előírtak szerint rendben hagytátok el a helyszínt. 

 

5., Akik gombászni járnak tudják mire figyeljenek, de a kezdők sokszor hirtelen fellángolásból indulnak neki az útnak. Itt is fontos tényező, hogy nézzetek a lábatok elé. Legyen egy kis gombahatározó kéznél, mert felesleges minden gombát leszedni, mert több fajtáját nem lehet megenni. Amiben nem vagytok biztosak azt felesleges felvenni.  A gombákat eszetekben   se jusson kitépni, mert azok nem szaporodnak tovább. Kis késsel vágjátok el a tönköt így a következő gomba szezon is garantált. Legyen nálatok több zacskó, mert a leszedett darabokat érdemes fajtájuk szerint tárolni. Ez amiatt is fontos, mert a bevizsgálás során, ha egy mérgező fajta bekeveredik a többi közé, úgy az egész zacskót kidobják minden kertelés nélkül! Megosztok egy újabb linket, melyen az országban elérhető a gombavizsgálat. Mi évek óta gombászunk, de bevizsgálás nélkül nem megyünk haza. 
 

 

6., Elértünk az egyik legfontosabb ponthoz. Kérlek jegyezzétek meg, hogy az erdőben rajtunk kívül rengeteg más élőlény lakozik. Malackától a kis Bambin át a madárkákig széles a skála. Nagyon megindító mikor egy kis őzike elveszettnek látszik, és csak pislog ki a fűből, várva a megmentőt. A jó lelkűek szeretnék megmenteni, DE kéretik mindenkit, hogy ne tegyétek. Mivel az anyjának is időnként táplálékot kell szereznie, így sokszor előfordul, hogy magára hagyja kicsinyét. Ez nem jelenti azt, hogy a jószág szenved, és megmentésre vágyik. Amennyiben nem vérzik, szenved, vagy sérült úgy hagyjátok ott, mert ha az anyja megérzi, hogy hozzányúltak úgy valóban halálra van ítélve a  gida. A természet rendje túl morbid számunkra, de tudja a dolgát, feleslegesen ne avatkozzunk bele. A panelt hamar kinövi a gida, és a kertben sincs annyi helye hogy számára megfelelő legyen, őzpörkölt mégsem lehet belőle. Szóval aki árva, elesett, beteg, sérült állatot talál, hagyja ott, és értesítsen egy illetékes szakembert, vadászt, vadőrt, erdészetet.

 

Az összefoglaló végén az élni, és élni hagyni elve alapján kívánok mindenkinek kellemes időtöltést a szabadban. A kirándulások alkalmával jusson eszetekbe, hogy a természet mindaddig a javunkat szolgálja, míg mi is képesek vagyunk vigyázni rá.
süti beállítások módosítása