Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Képregények Csatája a Mozivásznon! 6. rész

2013. augusztus 18. - Tágrazártszemmel

SUPERMAN

2747844-men_of_steel__1978_2013_-300x248

Elérkeztünk a kreált szuperhősök közül az egyik legerősebb lényhez, aki nem más, mint Kripton fia, akit ide küldtek a Földre, hogy a faja utolsó képviselőjeként békésen leélje az életét. Superman a DC Comics tagja, mint korábban felvázoltam a társai közé tartozik többek között Batman, Zöld lámpás, Zöld Íjász, Flash...stb, ezért nem fordulhat elő mellette mondjuk Pókember vagy Hulk.

A DC Comics-nál nekem mindig az volt az érzésem, amíg a MARVEL-nél inkább földhöz közeli hősök voltak jelen, itt emberi aggyal szinte feldolgozhatatlan erővel bíró ikonokat alkottak meg. Isteni erő birtokosai, szinte titánok a halandó emberekhez képest. Míg az Avengers (bosszúállók) tagjai több tucat ember erejével rendelkeznek egyenként itt egy-egy hős akár a másodperc tört része alatt bolygókat képes elpusztítani vagy megmenteni.

Ezzel most sok ember gyermekkora törik meg, de tény, hogy kezdetben a képregényeknél Superman még nem tudott repülni. Bizony! De nem kell aggódni, mert több ember erejével rendelkezett, gyorsabb volt és lézert lőtt a szemével, majd az évek során egyre keményebb ellenfeleket kapott, így növekedett az ő képességeinek tárháza. Nem csak a képességeinek száma sokasodott, hanem az ereje is megsokszorozódott. Számára az ezredfordulónkra a fénysebesség olyan volt, mint vadászgépnek a verébbel való versengés. Ezt nem támasztja alá semmilyen hivatalos forrás, de szerény véleményem szerint a DC ezzel akarta az akkor még nem túl igényes közönséget magához vonzani, hogy aki igazán kemény csatákat akar látni az jöjjön és vegye az ő lapjaikat. Akárhogy is, de bejött nekik! Az egyik legnépszerűbb figurává vált, amit a többi képregényhőssel ellentétben igazán remek filmekkel erősítettek meg 1978 óta. Christopher Reeve egyszerűen zseniálisan játszotta a repülő kolosszust, úgy is emlegetik őt, mint „aki elhitette a világgal, hogy egy ember képes repülni”.

A régi filmes széria négy egész részt élt meg és hatalmas sikert aratott. Az első igazán jó és igényes mozis alkotásnak tekinthetjük ezeket a remekműveket és messze az évezredforduló előtt valósultak meg, ami azért nagy eredmény, mert a főbb hősök mind DC mind pedig a MARVEL vonalon inkább viccesnek hatottak, mint komoly heroikus alakoknak.

Retro Avengers? Hát nem nevetségesek?

avengers retro

Sorba véve a szériákat itt 3 fő részről beszélhetünk:  1. Retro Superman 1970-80-as évek, 2. Új Superman 2006 és 3. Brutál szuperhős 2013

1.Retro Superman (1978-1987)

christopher-reeveEzek a filmek bár lassan 40 éve készültek, de még ma is a nyugodtan nézhető kategóriába tartoznak. Van benne minden, látvány, akció és karakterek. Picit talán a film tempója az, amitől el vagyunk szokva. Itt még lassabban vezetik fel a történet szálakat viszont a környezet nagyon eredeti és CGI még igen csak gyerekcipőben volt, így a legtöbb jelenetet még igazi filmes trükkel kivitelezték. Ezek azok a filmek, amelyek tényleg életszerűvé tudják tenni a történetet és szinte kézzel foghatjuk az egyes elemeit. Az alaptörténet bemutatja nekünk a Kripton bolygó pusztulását és láthatjuk miért kellett a kis Khal’El-nek éppen a mi Földünkre jönnie. Az itteni nap sugárzásától hihetetlen képességekre tesz szert. Az űrhajóját Martha és Johnatan Kent találják meg és mi sem természetesebb annál, minthogy magukhoz veszik a benne rejlő űrcsecsemőt. Eleinte rendesen meggyűlik vele a bajuk, de tisztességes, derék és jó fiatalembert nevelnek belőle. Kent papa halála után Clark elmegy a farmról kipróbálni magát a nagy Metropolisz városban. Itt aztán beleveti magát a sűrűjébe. Extra képességeit folyamatosan használva az emberiség megmentésére igyekszik, közben megjelennek a különböző stílust képviselő bűnözők. Van itt minden, régi kriptoni elítélt szökevények, multimilliárdos iparmágnás és a kisstílű gengszterek. A 4 film összefoglalva remek történettel és látványvilággal rendelkezik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

2. Új Superman (2006)

supermanreturnskep1

Ezen a filmen legalább háromszor sikerült elaludnom és ez NEM KIS TELJESÍTMÉNY! Végül csak sikerült magamra erőszakolni, de FÁJT!

Mik is voltak a problémáim a filmmel kapcsolatban? MÁÁÁÁSOL!!!!

Mi a baj ezzel? Más filmek is másolnak, főleg a feldolgozásoknál. MÁÁÁÁSOL, DE ROSSZUL!

Miért rossz a másolása? Régi filmekben szépen lassan, MONDOM LAAAASSSSAN… bevezetésre került a főhős, maga Clark, itt meg megkapjuk a zanzásított verziót, ahol nekünk nem kell tudnunk miért ilyen nyomi, visszahúzódó a magánéletében csak fogadjuk el. Kihagytak egy rakat lényeges bevezető részt, információt, amitől számomra baromi unalmas, sablonos és semmilyen Supermant kaptunk. Meg akarták hagyni a régi örökséget, de ezt nem a ruhájával kellett volna erőltetni….

Ha valaki szereti kínozni önmagát vagy párját, társait, akkor nyugodtan nézze meg!

3. Brutál szuperhős (2013)

man_of_steel_wallpaper_superman_movie_10

Miért neveztem el Brutálnak? Mert itt a korábbi Supermanek ropik és nádszálak hozzá képest. Ez a Henry Cavill egy robosztus igazi „Acélember”. Méltó hozzá a film címe. Ami számomra az ő karakterének a pikantériáját adta az a Smalville sorozatból Tom Wellingre való hajazása volt. Smalville 2001-től 2011-ig futó az ifjú Superman kalandjait bemutató élőszereplős zseniális sorozat volt. A filmbéli hős helyenként úgy néz ki, mint a Smalvilles csak vagy 10-15 évvel idősebben és jóval kigyúrtabban, de ez hatalmas piros pont a szereplőválogatásnak! Unatkozni a film alatt nincs idő, az események pörögnek, helyenként sasolni is kell, hogy le ne maradjunk. Látványvilág első osztályú és itt végre megtanulta Supermanünk a nadrágja alatt hordani az alsóját! Hatalmas taps illeti ezért őt!

Problémáim viszont itt is akadtak. A történet bár erős lábakon áll, mégis úgy éreztem kihagytak bizonyos dolgokat mondván „ezt már a többi filmből úgy is tudjuk”.  Nem igazán lelkesedem az efféle megoldásokért, még akkor sem, ha egy mozifilmmel a főbb elvárásaim: Legyen látványos vagy jó a történetek, de ha a kettő együtt van, akkor az hab a tortán. Kicsivel több karakterszituáció elfért volna benne, bár a harci jelenetek előtt le a kalappal. Itt nem 2-3 perces „Boss fight”-tal szúrják ki a szemünket, hanem konkrétan félórás ütközet van a végén is.

Véleményem szerint mindenféleképpen megnézős ez a film is!

Összehasonlítani nem érdemes ezeket az alkotásokat. Mindenki megtalálhatja mindháromban a maga által elvárt elemeket, de ahogyan én látom egy erős kezdés után erős visszaesésből ismét felfelé ível a mutatója. A 2013-as Acélemberről rebesgetik, hogy a MARVEL Avengers mintára készülőben van a Justice League is és ő már benne lesz, hát kívánjuk a legjobbakat neki!

Végezetül a teljesség igénye nélkül emeltem ki a főbb alkotásokat, amik mozivászonra kerültek, de ezek mellett még rengeteg más formában is láthatjuk több, mint 60 éve az egyik legközkedveltebb hősünket. Nem véletlen az sem, hogy rengeteg híresség és hétköznapi ember is szeret Supermannek öltözni, valahogy ez erőt ad nekünk, mert szükségünk van az efféle hősökre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

supergirlcosplay01   blue superman onesie or tshirt-f27239

 

Drabost

süti beállítások módosítása