Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Képregények csatája a mozivásznon 5. rész

2013. július 30. - Tágrazártszemmel

X-Men összes!

 

x-men-origins-wolverine

 

Hol is kezdjem? Nos, az X-men világa önmagában akkora, hogy felér a Marvelen belül is egy komplex univerzummal. Helyszín a föld. Az alkotó itt sok különleges képességgel megáldott karaktert akart egymás mellett tudni és a leg kézenfekvőbb megoldást az atomkorszakból merített génmutációban találta. Az emberiség természetes fejlődését felgyorsította az atom virágkora, így egyesek előrehaladott evolúciós állomáson jártak a többi társukhoz képest. Őket hívták mutánsoknak, akik mindenféle szupererővel voltak ellátva. Itt aztán elszabadult a fantázia, megtalálható a telepata, alakváltó, öngyógyító, fémhajlító, lézerlövő és még rengeteg más jellegzetességgel bíró hős és antihős.

Filmes területen három fő részre kell szakítsam a 2000 után megjelent alkotásokat.

1. Bázis: Az X-men 1-2-3

 

x-men

A képregényekben az emlékeit vesztett Farkast (hitelesebb fordításban Rozsomák lenne) láthatjuk a főszerepben. Az ő különlegességei közé tartozik a gyors öngyógyító képessége, a halhatatlansága, fém csontváza, ökleiből kijövő karmok és a durva személyisége. Nem egy megnyerő figura első ránézésre, de a rossz arcú ellenfeleit rendesen helyben hagyva keresi az élete célját és értelmét. Filmekbe remekül átültették az ő karakterét. Hugh Jackmant már szinte Woverineként emlegetjük. A többi szereplő is nagyjából hozza az elején  tőlük elvárható formát. Megvan benne a 2 tábor, az X csapat és Magneto "bandája".

Az X-ek minden erőfeszítésüket abba fektetik, hogy megpróbálják a kétkedő, félő és "mutánsrasszista" emberekkel elfogadtatni magukat és törekednek a békés együttélésre. Ezzel szemben a zsidó származású Magneto átélve gyerekkorában a holocaustot már cseppet sem ilyen elnéző az őket kitaszító emberiséggel szemben. Megoldást csak abban látja, hogy a mutánsok átveszik az irányítást a bolygó felett, hiszen ők a felsőbbrendűek, nehogy már nekik kelljen szégyenkezni és bujdokolni emiatt. Igazából nem gonosz ő sem. A filmek pikantériáját az adja, hogy baromira jól tudunk azonosulni mindkét oldallal, ha kellően beleképzeljük magunkat a helyükbe. Senki nem szeretne üldözött lenni, ugyanakkor az öldöklés és háborúskodás sem lehet megoldás mindenre. Az, hogy ki melyik oldal mellé állna legszívesebben az a néző öntudatára van bízva.

 

Problémáim a trilógiával kapcsolatban:

 

X-Men-Days-Of-Future-Past-X-Men-Days-Of-Future-Past

 

Erős háttér, jó kiindulási alap történet, de valamiért nem sikerült akkorát markolni, amekkorát lehetett volna. Az X-men széria bukásának oka előttem a maga grandiózussága. Annyi minden van benne, hogy az már egyszerűen túl sok volt. Ez a tipikus sokat akar a marha, de nem bírja a.... na szóval értitek. A filmben főszereplő Farkast nem tudjuk hova tenni. Az ellenfelein sorra túl jut, de mégis harmat gyengének tűnik. Ő egy robosztus mogorva, de jó szívű karakter, itt viszont számomra akkor vált teljesen jelentéktelen kis bolhává, amikor Magneto még az első filmben egy pöccintéssel irányítani tudta a fém csontvázát. Onnantól Farkas meg sem tudott mozdulni és ekkor el is hangzott az a mondat, hogy nem Logan itt a központi figura, senkit nem érdekel ő valójában. Na ennél őszintébb beismerést is ritkán hallani egy-egy filmben. A filmekben sorra megjelennek a mutánsok és ha kell, ha nem küzdenek egymással. Igazából itt senki személyisége nem kerül közel az emberekhez, csak úgy vannak és képességeik szerint harcolnak. Nem mondom, hogy bűn rossz lenne, de nem is jó, olyan semmilyen. Az utolsó részben meg elég durván beletenyereltek a képregény és sorozatokban megszokott történetekbe. Magam is meglepődtem, de nem tudtam örülni a befejezésnek. Merész volt, viszont nem nyerte el a tetszésemet. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom a három részt talán így jellemezném: Szuperhősök tömkelege szanaszéjjel.

 

 

2. Bázis: X-men, az elsők

 

X-Men-First-Class-Widescreen-Wallpaper-01

 

Itt a trilógiában megismert főszereplők hátterébe nyerhetünk betekintést. A második világháborún át a hidegháborúig magyarázatot kapunk sok dologra, amit korábban csak természetes dologként fogadtunk el. Önmagában és előzményként is zseniális a film. A szereplők brillíroznak benne, látszik, hogy élvezik és beleélik magukat a történetbe. Itt a főszereplő a Professzor és Magneto. Barátként kezdték és egy szép jövőért küzdöttek, egymás segítségére voltak, amíg be nem látták, hogy nem ugyanúgy látják a megoldás metódusát. Itt kérem szépen minden főszereplőnek megvan a maga története, motivációja és személyisége. Nagyon izgalmas, végig pörögnek az események, látványvilág nagyon jóra sikeredett és a háttértörténet is igen erős. Ez a film nem titkoltan  kedvencem az eddig megjelent 6 közül.

Hibák a filmben?

 

Talán az első szériába belenyúlván itt még volt haja a professzornak mielőtt tolószékbe került. Az eredetiben nem, de őszintén szólva annyira nem érdekelt ez a csekélység, hogy figyelembe sem vettem, egyszerűen jó és kész!

 

3. Bázis: Farkas

x_men_origins_wolverine05

 

Itt már nem csak névlegesen ő a főszereplő, hanem tényszerűen is. Megtudhatjuk mi volt vele az emlékezetvesztése előtt és a trilógia után. Sokan kritizálták az első részét ennek, az Origins-t, melyben Logant kiskorától kezdve láthatjuk felnőni, illetve láthatjuk, hogyan cserélték le fémre a csontvázát. Természetesen képességeit kihasználva hol máshol köthetett ki, mint a seregben? Itt aztán egy halhatatlan, bivalyerős katona szinte legyőzhetetlen. Később egy mutáns csapat tagja lesz, ahol szintén igen jelentős erővel bír a többiekhez képest is. A második filmben pedig elutazik japánba és egy halom nindzsával találja szemben magát, közben elveszíti a mutánsképességiet és így tovább.

background

Az első része nekem tetszett, sok lyukat foltozott be, tényleg volt súlya Logan szerepének, de volt pár érdekesség benne. Második viszont egyenesen lehangoló. Szenvedés, sóvárgás, csihi-puhi, egyszóval kínlódás és vergődés. Ami mellette szólt a látványvilág volt. Összegezvén én speciel az utolsó rész nélkül is remekül elvoltam, afféle két rendes X -men film közötti kitöltő produkciónak tartom.

Végezetül összegezve a csökkenő sorrend nálam: X-men az elsők (X-men first class), Farkas (Origins), X-men trilógia, Farkas (The Wolverine)

Biztos vagyok benne, hogy aki szereti a különleges látványeffekteket és érdekes történeteket, azt itt megtalálja ebben a szériában, mert itt aztán van minden. Számomra kicsit túl sok dolog is volt egy helyen, de ettől függetlenül meg lehet nézni őket és nem fogjuk sajnálni a rá áldozott órákat.

 

Drabost

süti beállítások módosítása