Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

GMO- A mindennapi génmanipuláció

2013. július 21. - Tágrazártszemmel

Van egy faj a földön, aki hirdeti magáról, hogy az övé a legintelligensebb faj a bolygón. Ez a faj független a kijelentésétől  mérgezi magát vegyszerekkel és olyan táplálékokat állít elő és visz a szervezetébe, amelyekkel képes pusztítani saját magát és környezetét, persze mindezt a civilizációs fejlődés érdekében.

Egyetlen faj képes erre az önpusztításra,aki nem más, mint az EMBER.

Tudjuk, hogy a környezetünk egyre kevésbé képes megfelelően kiszolgálni az embereket. Túl sokan vagyunk a nagyvilágban, túl nagyok az igényeink, és túl gyorsan fejlődik azon elvárásaink, hogy minél különlegesebbet alkossunk és vigyünk be szervezetünkbe. Jelenleg például a molekuláris ételek élik fénykorukat.

Ezek mellett párhuzamosan nagy problémát jelent a harmadik világbeli és az éhező országok élelmiszer ellátása, amit Amerika tudósai igyekeznek megoldani.

monsanto1Az egyik "sikersztori" Kínában az úgynevezett aranyrizzsel, vagyis génmanipulált termékkel etetik a gyerekeket. Titka, hogy sokkal több tápanyaggal látja el a szervezetet, de a végeredményt senki nem tudja... Az számomra nem volt egyértelmű, hogy már tesztelték-e a rizst, vagy a gyerekeken kísérleteznek, de az utóbbi tűnt egyértelműbbnek. A szülők ugyanis beleegyeztek a műveletbe.

Úgy hozta a sors, amikor erről először olvastam, akkor az egyik adón a génmanipulációról adtak egy filmet. Gyakorlatilag a Monsanto cég több terméket próbál manipuláció alá vonni. Oké, megértem Én, hogy arra törekednek, hogy a földtermelés hasznos legyen, és mindenkinek jusson étel, DE nagyon sok mindent nem gondoltak át. A források szerint a cég saját maga végzi a kísérleteket, ez még semmi extrával nem szolgál, viszont az ellenőrzéseket, és a hozzá tartozó felügyeleti vizsgálatokat is maguk végzik. Vagyis, ha valamire ők azt mondják, hogy nem káros az emberi szervezetre, akkor ez úgy van. Nincs olyan felügyelet, amely felülbírálhatná ezt a tényt. Azt sem értem, hogy néhány hónap alatt, hogy tudják biztosra kijelenteni, hogy termékük nem veszélyes az emberre, mikor generációk hosszú évei szükségesek a bizonyításhoz. Mikor az egyik biológus kutatásai után kijelentette, hogy a kukoricába beépített új gén instabil, nem foglalkoztak vele. A biológus felmondott, mire kényszeríteni akarták, hogy ezt a felfedezését senkivel sem közölheti. Nos szerencsére a lelkiismerete ezt nem engedte. Bár igaz az a mondás, hogy amiről nem tudunk az nem fáj...

A Monsanto képviseletében nyilatkozó francia hölgy nem érti, hogy mi a gond a gémonsantonmanipulációval, hiszen rengeteg problémát megoldhatna az élelmezésben. Valóban a gazda aki   nyilatkozott, hogy mióta nem hagyományos vetőmagot használ a kukorica termesztésében, azóta a  kukoricamoly hernyói nem teszik tönkre a földjét. Jogos, de Békával tovább gondoltuk. Nincs hernyó, nincs probléma. Viszont ha nincsenek hernyók, akkor a madarak sem tudnak belőlük táplálkozni, így csúnyán beleszólnak a természet rendjébe. Nyugodtan lehet rajta agyalni. 

Arra a kérdésre, miszerint egy tábla génmanipulált kukorica föld, hogy nem képes a körülötte lévő többi vetőföldet "megfertőzni", igen egyszerű választ hallhattunk. Tíz méter szélesen végigfutó  biztonsági üres terület megoldás mindenre, hiszen azt is igyekeznek tényként kezelni, hogy a szél, illetve a bogarak nem szállítják a módosított termény porzásra alkalmas részeit 10 azaz tíz méternél messzebbre. Most őszintén ki az aki ezt beveszi, mikor a szél van hogy 30km-rel arrébb is viheti.A keresztbe porzásról ne is beszéljünk. Kedves Monsantos hölgy megvonta a vállát, és kijelentette, hogy a kezelt kukorica más növénnyel nem fog kapcsolatot teremteni.   

A problémát nem csak a génmódosított vetőmag okozza, hanem a cég által  kifejlesztett permetező anyag is a  Roundup.  Ez a növény védőszer az egész bioszféra monsanto3termékenységére kihat. Gyakorlatilag ahogy olvastam hatóanyaga, visszafordíthatatlanul káros hatással van a föld mikro biodiverzitására, és ezáltal a föld egész lakosságának egészségét veszélyezteti. Elpusztítja a mikroorganizmusokat, tönkre teszik a termőföldet, és DNS károsító hatása végett meddőséget, és rákot is okozhat. Ettől független Amerikában gyorsított eljárással szabadalmaztatják a Monsanto termékeket, ugyanis azt az elvet vallják, hogy a gyors hatékonyság, és a rövid távú haszon mindenek felett! 

Amerikában március 27-én aláírták, így hatályba lépett a törvény, ami megtiltja, hogy a génmódosított magok vetése miatt jogi eljárást lehessen indítani a cég ellen. „Monsanto védelmi törvénynek” keresztelték, mivel megfosztja az állami bíróságokat azon hatalmuktól, hogy megtiltsák a genetikailag módosított magokkal történő vetést, függetlenül annak a fogyasztók egészségére kifejtett hatásától. Ezzel tulajdonképpen törvényi védelmet biztosított  az esetleges perekkel szemben, amit az állampolgárok az illegálisan vetett, genetikailag módosított termények miatt indíthatnának ellenük.

Magyarország most még védett ez ügyben, hiszen GMO mentes terület, illetve az eljárás még az uniós joggal is ellenkezik. bár az EU 2004-ben feloldotta a módosított monsanto2termékekre vonatkozó tilalmat. Ettől független az importált termékekből nem tartom kizártnak, hogy kapunk eleget.  Már ha csak azt  a példát nézem, hogy az egyik multiban kb 40-50 cm-es répákat árulnak... Szóval fenntartásaim vannak, hiszen a Monsantonak nálunk is van bejegyzett cége. Itt élnék naivságommal, így bízom benne, hogy teljesen mással foglalkoznak. Ami elkeserített, hogy találtak az Osztrák- Magyar határ közelében illegálisan vetettek génmanipulált kukoricát. Ezt az akciót leleplezték, és kitárcsáztatták az egészet, majd megsemmisítették a magokat.

Amit még nem említettem, az a termékek hatása:

"A genetikailag módosított kukorica és a Monsanto féle Roundup műtrágya és gyomirtó hatására a kísérleti patkányokban döbbenetes daganatok alakultak ki, több szervük károsodott és végül idő előtt elpusztultak. Így lehetne néhány szóban összefoglalni a Monsanto által gyártott genetikailag módosított organizmusok hosszú távú hatásával foglalkozó legújabb tanulmány eredményeit."

Az a helyzet, hogy minél többet olvasok a cégről, annál jobban elborzadok. Felteszem a kérdést, hogy akarom-e valóban tudni az igazat? Ha tudom, hogyan tudok ellene tenni bármit is? Félek, hogy pár év alatt bekebelez minket, és nem csak a ezekkel a dolgaikkal, hanem a vakcinákkal, kötelező oltásokkal, amikről szintén sokat lehet olvasni. Ez megállítható, kivédhető? Kötve hiszem, de amíg lehet addig fokozottabban figyelek ezekre. 

süti beállítások módosítása