Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Visszatérés Twin Peaksbe

2014. november 09. - Penny Wise

A ’90-es évek elejének népszerű és kultikus sorozata volt a Twin Peaks. A kanadai határnál fekvő, álmos kisvárosban játszódó történet középpontjában egy diáklány, Laura Palmer brutális meggyilkolása áll; halála pedig úgy tűnik összefüggésben áll több másik halálesettel is. A hatóságok ezért nosza, rögvest az FBI segítségét kérik. Így érkezik meg Twin Peaksbe Dale Cooper, a meggyes pite-rajongó különleges ügynök, hogy felgombolyítsa a rejtélyes eset fonalát. Gombolyítás közben pedig egyre sötétebb és sötétebb dolgok derülnek ki a városról, illetve a benne élők életéről.Laura Palmer.jpg

David Lynch és Mark Frost sajátos hangvételű és atmoszférájú sorozatát műfajilag elég nehéz behatárolni, mivel krimi, misztikus thriller és családi dráma is egyben – aztán még ki tudja, mi nem –, ahol senki és semmi nem az, akinek vagy aminek látszik. (Ez egyébként némileg más megfogalmazásban a sorozat egyik visszatérő kulcsmondata.) Sok esetben kissé nehezen érthető – főleg első nézésre –, ám minél többször és többször nézi meg az ember, annál több mozaikdarabka kerül a helyére, és kerül teljesen más megvilágításba az először kuszának ható történet. Éppen ezért a Twin Peaks egykoron eléggé megosztotta az embereket – ahogy sokakat megoszt a mai napig is. Voltak, akik imádták, „ha értették, ha nem”, mások pedig ki nem állhatták; sokszor pont azért, mert „semmit nem értettek belőle”. A szériához Angelo Badalamenti komponált meglehetősen pszichedelikus hatású muzsikát, ami zseniálisan hozzájárult a Twin Peaks alapjáraton is baljóslatú légkörének a fokozásához.Twin Peaks2..jpg A szereposztás nem kevésbé kitűnő. A Coopert megformáló Kyle MacLachlan – akiért a nők olvadoztak annak idején –, hibátlanul hozza a bizonyos helyzetekben kissé kattant, ám a szakmájában profin helytálló FBI-ügynök karakterét. Leland Palmer (Laura édesapja), alakítása annyira kitűnő, hogy bizony nem szívesen találkoznék vele egy sötét sikátorban. Vagy ott van például Audrey, aki egy elkényeztetett úrilánynak tűnik a sorozat elején, ám fokozatosan kiderül, hogy több a sütnivalója, mint azt gondolnánk. A copfos, rosszarcú Leo Johnsonnak mély meggyőződése, hogy bizony „az asszony verve jó”, ám neki sem ez az egyetlen bűne a sok közül. (A főgonoszról meg ne is beszéljünk.) Folytathatnánk a sort a furcsa, vicces vagy gonosz szereplőkkel, mivel az alkotók remekül ráéreztek a szereplőválogatásnál, kire milyen karakter illik. A sorozat sikeréhez pedig ez is nagyban hozzájárult. Később csináltak egy mozifilmet is, Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! címmel, ami Laura utolsó hét napját mutatja be, de meglehetősen gyengére sikeredett, nem beszélve a szinkronról, amire pedig már szavak sincsenek. (Rajongóknak azért kötelező.)
A Twin Peakset én először 17 évesen láttam, és noha eleinte számomra is kissé zagyva volt az egész, megtetszett az egész sorozat hangulata, így rövid időn belül az egyik kedvencemmé vált. Furcsa dolog ez: egyrészről az egyik kedvenc sorozatom, másrészről pedig – bár számtalanszor láttam már –, egyszerűen képtelen vagyok egyedül nézni. Ciki, nem ciki, félek, mint egy kisgyerek. (Ez olyan, mint a Dallasban Jockey. Őt is mindenkit imádta „utálni”; a Twin Peaksen pedig mindenki szeret félni.)
Nem csoda hát, ha felkaptam a fejem, amikor hallottam, hogy a 25. évforduló alkalmából folytatják a sorozatot! Ismét kapunk hát egy adag borzongást. Már ha jól sikerül. Én ugyanis elég szkeptikus vagyok, ami a folytatásokat illeti. De várjuk ki a végét.twin peaks reunion.pngA hírt maga a szerzőpáros, David Lynch és Mark Frost jelentette be; stílusosan a filmből vett idézetekkel. Így tehát már biztos: 2016-ban folytatódik a kilencvenes évek sikersorozata; ehhez pedig minél több egykori szereplőt kívánnak leszerződtetni. Ha igazak a hírek, akkor a készítőknek nem lesz nehéz dolguk, mert többen szívesen vennének részt a folytatásban is. Az igazi Twin Peaks egyébként egy kis falu Kaliforniában, ám a történet ugyebár nem itt játszódik. A felvételek zöme Kaliforniában – ezen belül Los Angelesben – készült, de néhányat a Washington állambeli Seattle-ben vettek fel. A sorozat népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy Washington után már Angliában is megrendezik az éves Twin Peaks fesztivált a rajongók legnagyobb örömére.
Nos, tehát, kezdődhet a visszaszámlálás. Nagyjából két év múlva érkezik a harmadik évad, kilenc új résszel. Kíváncsian várjuk!

Penny Wise

 

süti beállítások módosítása