Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Jack Bauer újra akcióban – 24: Live Another Day

2014. május 19. - A_Rézi

Mindannyiunk kedvenc szuperügynöke, a méltán híres (és hírhedt), a szabályokat enyhén szólva rugalmasan kezelő, már-már elpusztíthatatlan Jack Bauer idén májusban visszatért a képernyőre. A 24: Live Another Day-re (Élj egy új napot!) négy évet vártak a rajongók, akik ezúttal tizenkét rész erejéig figyelhetik, hogyan kerül hősük ismét egy nemzetközi összeesküvés kellős közepébe.

live-another-day.jpg

A 2001 és 2010 között futó, többszörös Emmy- és kétszeres Golden Globe-díjas 24 egyediségével már a kezdetekkor hatalmas népszerűségre tett szert. A huszonnégy részes évad mindig egy teljes nap eseményeit meséli el, az epizódok pedig – valós időben – egy-egy óráét. A többszörösen osztott képernyő és a menetrendszerűen felbukkanó, az idő múlását érzékeltető digitális óra pedig a jelképévé vált a sikersorozatnak. De mindez talán nem lett volna elegendő, ha a főszereplő Jack Bauer (Kiefer Sutherland kiváló alakításában) nem lett volna ilyen karizmatikus személyiség, aki vérprofi a szakmájában, ugyanakkor balszerencsés a magánéletben. Öntörvényű hősünk bármire (tényleg bármire) hajlandó, ami a haza, és az ártatlanok védelme érdekében szükséges – még azt is elviseli, hogy árulónak, terroristának bélyegezték; emberi kapcsolatait tekintve azonban… akik közel állnak hozzá, pár kivétellel, vagy meghalnak, vagy elárulják őt, vagy nem akarnak hallani róla. Számomra talán ez a kettősség teszi szerethetővé, emberivé, de mindenképpen érdekessé a karaktert – még akkor is, ha Bauer tűrőképessége néha olyannyira meghazudtolja a természet törvényeit, hogy az már-már csodaszámba megy…

Nyolc évad (plusz a 24: Redemption című átvezető epizód) alkalmával hősünk szembeszállt már többek között orosz és arab terroristákkal, mexikói drogkartellel, afrikai diktátorokkal, közel- és távol-keleti rosszfiúkkal. Külső, és belső ellenségekkel egyaránt, akik a legkülönbözőbb módokon (atombombától az ideggázig) terveztek merényletet, hogy azzal háborút robbantsanak ki. Jack hozzátartozói, barátai is nem egyszer kerültek halálos veszélybe. Az elnökök cserélődtek, mint ahogy az ellenségek is, de van, ami sosem változik. Mindig 24-live-another-day-has-a-promo-poster-preview.jpgvannak az okos szóra nem hallgató bürokraták, fanatikus karrieristák, pozíciójukat féltő politikusok, ártatlan bűnbakok. És, mindig vannak olyanok, akik időben rájönnek az összeesküvésre, de senki sem hisz nekik, csakúgy, mint áldozatkész szorgos „hangyák”, akik segítségével végül lelepleződik a bűnös. És persze van egy Jack Bauer, akinek mindig vág az esze, és aki, ha kell tűzön-vízen át, de megakadályozza a következő világégést… Szóval, igen. Nem kis izgalommal vártam a folytatást!

De lássuk, mit tartogat nekünk a kilencedik évad…

Jack Bauer négy éve felszívódott. Senki sem látta, és bár a világ összes nyomozó hatóságának körözési listáján szerepel, mégsem találták meg. Eddig. A helyszín London, ahová az Egyesült Államok elnöke tárgyalni érkezik egy fontos ügyben. A rutinos nézők már sejthetik, hogy a CIA nem véletlenül itt, és nem véletlenül ezen a napon akad az évek óta illegalitásban élő Bauer nyomára…

Nem áll szándékomban spoilerezni, tehát nem árulom el, ki vagy éppen mi a célpont, vagy kik állnak az összeesküvés mögött, sem pedig, hogy miféle ideológiával, illetve eszközökkel támogatják ezúttal a rosszfiúkat. Nézzétek végig, és élvezzétek a csavarokat! Hogy kik segítenek Jacknek, és kik a hátráltató tényezők? Nos, az előző évadokból tanulva, azt talán csak a legvégén tudhatjuk biztosan. De annyi már az első epizódból is kiderül, hogy a széria semmit sem veszített eredeti pörgéséből. A drámai- és akciójelenetek dinamikusan váltakoznak, jól dolgoznak a csenddel, az operatőr és a vágó pedig még mindig remekül végzi a munkáját. A karakterek árnyaltak, sokuk fontos döntéshelyzetbe kerül, ami majd megmutatja, milyen emberek is valójában. A régi szereplők közül újra feltűnik Chloe O’Brian (Mary Lynn Rajskub), aki immár egy titkos kormányadatokat nyilvánosságra hozó hacker-csoport tagja. Láthatjuk még Audrey Rainest (Kim Raver), Jack volt barátnőjét is, aki immár Audrey Boudreau-ként az elnök kabinetfőnökének (Tate Donovan) a felesége. Az elnök pedig már nem más, mint Audrey apja, James Heller, volt védelmi miniszter (William Devane).

logo.jpg


Jack Bauer ezúttal London utcáin rohan. Célja egy merénylet megakadályozása, miközben CIA ügynökök (Yvonne Strahovski, Benjamin Bratt) üldözik, és mellesleg ismét be akarják mártani. Az idő pedig egyre csak fogy.

Tik-tak, tik-tak, tik-tak…

A_Rézi

süti beállítások módosítása