Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Színvonalas előadás amatőr szereplőkkel – Máli néni bemutató

2013. január 22. - Tágrazártszemmel

Kispesti kisszínház

Január 12-én újabb darabot mutatott be a Kispesti Kisszínház. Ezúttal Füst Milán: Máli néni című vígjátékát vitték színpadra. Nem ez volt az első darab, amit a társulat előadásában láttam, de őszintén mondom, ilyen jóízűen régen nevettem színházi előadáson.

Lássuk tehát, mit érdemes tudni a Kispesti Kisszínházról. Talán sokan most hallanak róla először, mivel a 2008-ban alakult társulat tagjai nem főállásúIMG_9221 színészek, ezért tulajdonképpen hobbiszínháznak is nevezhető. Mindenkinek megvan a mindennapos elfoglaltsága; van, aki dolgozik, van, aki még tanul, ám egy dolog közös bennük: fontos szerepet tölt be életükben a színjátszás, és ezért örömmel vállalják, hogy szabadidejük egy részét próbákkal, előadásokkal töltsék. Ennek természetesen meg is van az eredménye. Megalakulásuk óta mára már olyan színvonalú játékot képesek nyújtani, ami bátran előadható közönség előtt is. A társulat vezetője kedves ismerősöm, akivel együtt koptattuk az iskolapadot, így első kézből értesültem a Kispesti Kisszínház létezéséről. Az eddig bemutatott négy darab közül háromhoz volt szerencsém, és egyik előadás közben sem gondoltam arra, hogy itt tulajdonképpen egy amatőr előadást látok. A jelenleg nyolc állandó taggal, és hét vendégszereplővel működő társulat elsősorban prózai darabokat ad elő, ám időnként egy-egy rövid, zenés fellépést is vállal. További információt honlapjukon talál a kedves érdeklődő (www.kispestikisszinhaz.hu ).

A most bemutatott darab kissé kilóg Füst Milán művei közül. Először is a szerző Máli néniegyfajta dacból írta 1933-ban, másodszor pedig nemigen „törődött vele”, és végül a halála után, a hagyatékából került elő. A történet középpontjában Novák Amál áll, aki elszegényedett rokona egy gyár vezérigazgatójának. A vezérigazgató szerelmes a titkárnőjébe, aki viszont a gyár könyvelője után epekedik. Az igazgató fia szintén odavan a lányért, míg a húga egy festőt tüntet ki szerelmével, és 25 évesen nagyon vénlánynak érzi már magát. Aztán megjelenik Máli néni – mint hamarosan megtudjuk, gyakorta jár pumpolni gazdag rokonait –, és ekkor elszabadul a „pokol”. Ki kibe szerelmes, kitől várandós a vezérigazgató lánya; és lehetséges, hogy a titkárnő valójában az vezérigazgató törvénytelen gyermeke? Végül pedig: kié az időközben „felbukkanó” csecsemő? Máli néni boszorkányos ügyességgel kuszálja a szálakat össze-vissza, és a végén már senki nem ért semmit. Néha úgy tűnik, még ő maga sem, pedig nagyon is célja van minden tettének. Mindeközben férje, Novák bácsi csak hallgatózik és hallgatózik, de még ő sem képes követni oldalbordáját.

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban majdnem teltház mellett zajlott a szombati premier, amit hatalmas taps és ováció fogadott, ékes bizonyítékaként annak, hogy minden nehézség ellenére érdemes tovább játszaniuk, és megörvendeztetni játékukkal a színházkedvelő közönséget. Én csak ajánlani tudom mindenkinek!

Penny Wise

IMG_9270

süti beállítások módosítása