Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Újra itt az Ünnepi Könyvhét

2014. június 10. - A_Rézi

könyvek.jpgMi számodra egy könyv? Tudástár? Szórakozás? Kikapcsolódás? Menedék? Egy emlék? Talán mindegyik, talán egyik sem… A könyv egy olyan tárgy, ami gyakran élőbb, mint gondolnánk – csak egy elkötelezett olvasó kell hozzá, hogy életre keljen. Lehet egy hat kilós lexikon; a strandon olvasott ponyva; megvigyázott, ősrégi szépirodalmi mű; szamárfüles gyerekkönyv; nagy becsben tartott ajándékkönyv. Vagy éppen a kedvenc regényed, ami időről időre a kezedbe kerül, és bár már kívülről tudod az összes fordulatát, mégis, minden egyes újraolvasáskor ad valami pluszt…

Ők a nagybetűs KÖNYVEK! Szeretjük őket, vigyázunk rájuk, és ha rájuk pillantunk, emlékszünk rá, mikor olvastuk őket utoljára, és talán arra is, mit éreztünk eközben. Olvashatjuk őket lefekvés előtt, ebéd közben, a vonaton, a metrón, a villamoson, a megállóban, míg a buszt várjuk; vízparton, parkban… szinte bárhol. Arra az időre – egy-egy negyed órára, vagy fél délutánra – mindig egy másik világban találjuk magunkat, megelevenednek a szereplők, a helyszínek. És nincs az a korlát, mint a filmeknél, hogy lemaradhatunk az elejéről, vagy későn kapcsolunk vissza a reklámblokk végén, vagy, hogy az egész történetet besűrítették mintegy két órába. Mi diktáljuk a tempót, akkor merülünk bele a történetbe, amikor akarunk (vagy, amikor van rá időnk) – senki sem sürget. Kiélvezhetünk minden egyes bekezdést.

szív_könyv.jpg

Modern világban élünk, megjelentek a hangoskönyvek, majd az e-könyvek – amivel nincs is semmi baj. De én egyelőre, ilyen szempontból, megmaradtam konzervatívnak. Még úgy is, hogy manapság könyvet vásárolni nem egy olcsó mulatság. Szeretem megfogni a könyvet, érezni a súlyát, megcsodálni a borítóját, belelapozni, elolvasni a fülszöveget, érezni az „új könyv” illatot… szeretek körülnézni az antikváriumokban, utcai standoknál, mert bizony kincsekre lehet bukkanni. Remélem, ezt még nagyon sokáig megtehetem. És minden évben örülök, hogy megint itt a könyvhét. Morajló, lüktető vásári tömeg, száz meg száz könyv (új és régi egyaránt), rengeteg pavilon, és megannyi akció.

De vajon tudjuk, hogyan kezdődött?

Az évnek egyik napján […] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely […] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.

Ezt a javaslatot Supka Géza, újságíró, író, történész tette 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének évi közgyűlésén. Szerinte a könyvek népszerűsítése érdekében szükség volt egy évenként megrendezendő eseményre. A könyvkiadás akkoriban válságban volt, és ez egy jó alkalom lett volna arra is, hogy a kiadók egy új vásárlói réteget nyerjenek meg maguknak. Így az ötletet jónak, megvalósításra érdemesnek nyilvánították. Az első rendezvény, akkori nevén a „Magyar Könyv Hete”, hivatalos megnyitójára 1929. május 13-án került sor. A május 12-e és 20-a között tartott eseményen a kor irodalmi- és kulturális életének megannyi híres szereplője is részt vett, úgy, mint Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, vagy éppen Móricz Zsigmond. A többi pedig már történelem.

könyvek2.jpgIdén 85. alkalommal rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet. Szédítő ez a szám, főleg annak tekintetében, hogy a kezdetek óta mindössze egyszer, 1957-ben maradt el, de a többi évben kivétel nélkül megtartották. Emellett természetesen sor kerül a 13. Gyerekkönyvnapokra is, mely rendezvény 2001-ben csatlakozott a hivatalos programhoz. Manapság a központi helyszín Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren található, de az évek során egyre több település is csatlakozott a felhíváshoz. Idén Makótól Győrig, Nyíregyházától Nagykanizsáig ismét több város is részt vesz a könyv ünnepén. A vidéki megnyitó helyszíne Szegeden lesz.

Van azonban, ami 1927 óta nem sokat változott. Ismét lesznek író-olvasó találkozók, dedikálások, beszélgetések. Ezen kívül kulturális programok és zenei előadások is színesítik a fesztivált, a könyvkiadók pedig bemutatják aktuális könyvújdonságaikat (sokan erre az időpontra időzítenek több megjelenést is).

Tehát, 2014. június 12-től 16-ig ismét a könyveké a főszerep. Látogassatok ki, és találjatok valami érdekes, izgalmas olvasnivalót magatoknak, vagy az ismerőseiteknek! Kellemes böngészést Mindenkinek!

A_Rézi

süti beállítások módosítása