Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Ábrahám Edit búcsút mond a Mátyás király térnek

2014. január 13. - Penny Wise

Igencsak váratlanul érte a Barátok közt sorozat rajongóit a hír, hogy az egyik főszereplő távozik a sorozatból. Ráadásul olyasvalaki, aki a kezdetektől fogva tagja a Mátyás király téri csapatnak. A sorozat Berényi Claudiája 17 év után úgy döntött, hogy kiszáll a mókuskerékből, mivel úgy érezte, itt az ideje kicsit lassítani. A karakter alakítója, Ábrahám Edit elmondta, hogy szeretne több időt magára fordítani, és már azt is tudja, mivel tölti ki az így felszabadult idejét. Mivel a rendszeres sportolás eddig hiányzott az életéből, zumba- és jógaórákat vesz majd, emellett nyelvet tanul, és a családjára is igyekszik több időt fordítani.
A színésznő nem hirtelen elhatározásból hozta meg döntését, hanem hosszú időn keresztül gondolkodott, mielőtt közölte azt a sorozat producerével. Kalamár Tamás nehéz szívvel vette tudomásul Edit döntését, ám természetesen megértette, hogy a színésznő számára most más dolgok fontosabbak. Kollégái ugyancsak hiányolni fogják őt, nemkülönben a nézők, hiszen Berényi Claudia volt az egyik legérdekesebb karakter a sorozatban, Edit pedig profi módon alakította a sógorával örök háborúban álló, érzéketlennek tűnő üzletasszonyt. (Akiről persze rendre kiderült, hogy azért neki is létezik egy érzékeny és sebezhető oldala.)
Edit tehát távozik, ám nem örökre. Mint mondja, időről-időre visszatér majd a Mátyás király térre, hogy felkavarja az állóvizet. Claudiát ismerve pedig biztosra vehetjük, hogy ha ő megjelenik, biztos történik majd valami izgalmas.abraham_edit.jpg

Sok rajongó máris kongatja a vészharangot, hogy ha Claudia távozik, akkor már semmi sem lesz ugyanolyan. Részben igazuk is van, hiszen ő nem csupán a kezdetektől fogva oszlopos tagja a sorozatnak, hanem olyan karakter, aki körül mindig történik valami; mesteri módon keveri a szálakat, és az sem túlzás, hogy az elmúlt bő másfél évtized alatt nem volt még olyan időszak, hogy ellaposodott volna. Ugyanez nem mondható el például Laciról vagy Vili bácsiról, akik az utóbbi időben inkább csak úgy lógtak a levegőben. Laci a kisboltjával vergődött/vergődik – miközben úgy tűnik, az idő múlásával csak egyre idétlenebb a karaktere –, Vili bácsi lába alól meg kicsúszott a talaj az ő Magdija elvesztése óta. (Természetesen arról nem az adott szereplő tehet, ha „hülye szerepet írnak rá”.)
Noha hellyel-közzel én is a kezdetektől fogva nézem a sorozatot, de őszintén megmondom, most már leginkább csak megszokásból. Úgy vettem ugyanis észre, hogy az idő múlásával képtelenebbnél képtelenebb cselekményvezetést köszönhetünk a forgatókönyvíróknak, emellett a szereplők jó része is olyan gagyi – és a szerepéhez képest hiteltelen –, hogy azt elmondani nem lehet. Claudia ellenben a kezdetektől fogva hozza a formáját; karaktere tulajdonképpen semmit sem változott az évek során.
Biztos vagyok benne, hogy a nézőknek hiányozni fog az örökösen kavaró, mindenbe belekotnyeleskedő üzletasszony figurája, és bizony-bizony jó kérdés, hogy mennyire ront a sorozat népszerűségén, hogy egy kulcsszereplő távozik; még úgy is, hogy mindez a saját döntése volt. Aztán persze, ki tudja? Lehet, hogy nem változik semmi; hiszen az ország legnézettebb sorozatáról van szó, amit a közönsége már szinte reflexszerűen néz. Az is lehet, hogy szépen, idővel a teljes indulógárda eltűnik majd, Májkitól kezdve Nórán át Laciig. Sokszor eszembe jut az is, hogy vajon meddig lehet még folytatni a sorozatot? Tíz évig, húsz évig? Az idők végezetéig? Ráadásul – állítólag anyagi okok miatt – igen belterjes a sorozat, mindig ugyanaz történik, a külsős felvételek sokszor vetítettek, gyerek nem születik, ünnepek nincsenek. Hiába, a Barátok közt univerzum egy külön világ; mi pedig nézzük-nézzük, míg végül elfelejtjük, miről is szólt eredetileg, mert lassan már egyetlen ember sem marad majd, aki ott volt a sorozat születésekor.

Penny Wise

süti beállítások módosítása