Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

A szex veszélyei - 3.rész

2014. december 28. - Stewie

8_2.jpgA betegség-trilógia utolsó részében megismerhetjük a szifilisz és a HIV vírust. Ez a két legrettegettebb nemi betegség, bár ebből csak az egyik nem gyógyítható, viszont mind a kettő halálos is lehet. Ennek ellenére bármi tünetünk, bajunk van, és úgy érezzük, valami nincs rendben, forduljunk orvoshoz. Mindegyik betegség komoly és veszélyes.
A szex jó dolog, de a felelőtlen szex, a gyakori partnercsere, a bizonytalan eredetű ismerkedések rengeteg veszélyt rejtenek magukban. Felelősségteljesen kell viselkedni. Nem csak magunkért, de másokért is felelősséggel tartozunk. Rajtunk is áll, hogy elkapunk valamit vagy nem, hogy továbbadunk valamit vagy nem. A gumióvszer rendszeres használata az aktusok során a legnagyobb védettséget jelenti. Ez a te és partnered/partnereid érdekét egyaránt szolgálja!

Szifilisz: Baktérium okozta nagyon komoly betegség, amely kezeletlenség esetén halálos is lehet! Vérminta vizsgálatával derítik ki a fertőzést. A betegség lefolyása 3 szakaszra bontható.

                1. Az első tünetek a fertőzés helyén (pénisz, hüvely, végbél, száj) jelennek meg 10-90, de leggyakrabban a 15-21. nap elteltével. Ezek fájdalmatlan fekélyek, s általában a környéki nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata kíséri. Ezek a fekélyek 1-5 hét múlva maguktól heggel gyógyulni látszanak, és egy hosszabb tünetmentes időszak következik (akár 6-8 hónap! A beteg ez idő alatt is mindvégig fertőz!). A tünetek megjelenésekor még vérből nem mutathatóak ki a friss fertőzés, a serológia az 5-6. héttől lesz csak pozitív. A szifiliszes fekélyből vett váladékban viszont kimutatható már ekkor is a treponémák.

                2. A második szakaszra a testszerte megjelenő kiütések, fekélyek, szemölcsök, láz, hajhullás, általános nyirokcsomó duzzanat figyelmeztet. A tünetek zöme 4-12 hét elteltével spontán eltűnik a testedről. Ebben a szakaszban is mindvégig fertőz a beteg, azonban az első és a második szakaszban még sikeresen gyógyítható a szifilisz (mindössze 2 injekció, ha időben keresed fel a szakrendelést).

                3. A szifilisz harmadik szakasza 5 éven túl, többnyire 10 évet meghaladóan alakul ki. Ebben a szakaszban a fertőzés már nem gyógyítható. A belső szerveken fekélyek és gummák jelennek meg, szív és érrendszeri panaszok, a csontrendszer elváltozásai, agykárosodás, vakság előzi meg a halált.

4176155131_4eed8d3681_o.jpgA szifilisz és HIV egyidejű beszerzése akkora bomba a szervezetnek, amely mindkét fertőzés előrehaladását jelentősen felgyorsítja. Aki gyakran váltogatja a partnereit, annak javasolt havonta szifilisz-szűrést végeztetnie. A szifilisz orális szex során is nagy gyakorisággal fertőz! A gumióvszer hatásos ellene! A kezelés nem ad védettséget, életed során akár többször is elkaphatod.

 

HIV: A HIV testnedvekkel terjed. Vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej tud fertőzést kiváltani, ha ezek valamelyike a véráramba kerül. Tehát, fertőződhetsz, ha védekezés nélkül szexelsz, ha közös tűvel drogozol.
Maga a fertőzés úgy megy végbe, hogy a vérkeringésbe jutott vírus a fehérvérsejt egy alkotóeleméhez kötődik, a T4 sejthez. Abba bejutva elszaporodik, elpusztítja a sejtet kb. 2 nap alatt, és a szétesett sejtből kiáramlik a vérkeringésbe a rengeteg szabad vírus, újabb gazdasejtet keresve. A vírussal fertőzött sejt elhiteti a szervezettel, hogy ő az egészséges, és így reprodukálja önmagát, míg a valóban egészséges védekező sejtek száma folyamatosan csökkenni kezd.
Ez a folyamat közvetlenül a megfertőződés utáni első 6 hétben a legintenzívebb. Ebben a szakaszban iszonyatosan magas a szabad vírusok száma (4-7 millió, vagy akár több is lehet mikroliterenként), így a frissen fertőzött személy kiugróan fertőzőképes! Egy kiskanálnyi vérben, ondóban akár 10-30.000.000.000 vírus is lehet.
A fertőzéshez legkevesebb 500-1000 vírusnak kell a véráramba kerülnie. E tekintetben legveszélyesebb a vér, ezt követi az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej zárja a sort. Egy fertőzött ember minden testváladékában található vírus, azonban koncentrációja annyira elenyésző, hogy azzal fertőzni nem tud.

Veszélyes érintkezésmódok: közös tűvel intravénás drogozás, védekezés nélküli anális, vaginális, orális szex és a testbe hatoló vérzést kiváltható cselekvések.
A nyál, vizelet, izzadtság, könny fertőzés szempontjából veszélytelenek így a puszi, kézfogás, smárolás, közös pohár, közös evőeszköz használata, ölelés, tüsszentés teljesen veszélytelen.

A szervezetünk lassan felismeri, hogy valami nincs rendben, antitesteket kezd termelni, az antitestek termelésével beáll egy csendesebb szakasz és a védekezőrendszer romlása lelassulhat.

b1485ab67cfc75e54699d71fa7d81353.pngA HIV-fertőzés csak speciális HIV-szűréssel mutatható ki a levett vérből. Alkarból vesznek egy kevés vért, ezt egy speciális vizsgálatnak vetik alá, amely azt vizsgálja, hogy vannak-e antitestek a vérben. Az antitest termeléshez a szervezetnek időre van szüksége, így a fertőzöttség az aktust követően csak 5-12 héttel később mutatható ki. Tehát a HIV szűréssel csak az 5-8-12 héttel korábbi állapotodról kapsz bizonyosságot.
A HIV-pozitív fertőzött személy az első szakaszt követően, a második tünetmentes szakaszban ami 2-7 év is lehet, semmilyen figyelmeztető jelet nem kap állapotáról, így egészségesnek hiszi magát. Éppen ezért rendkívül veszélyes is tud lenni, hisz védekezés nélküli szex során továbbadja a vírust, megfertőzve ezzel partnerét/partnereit.
A krónikus tünetes HIV-szakaszban veszik sokan csak észre, hogy baj van. Erre a visszatérő hasmenéses időszakok, különböző bőrtünetek megjelenése, megnagyobbodott nyirokcsomók, fáradékonyság, levertség, láz, torokfájdalmak figyelmeztetnek. Sokszor sajnos a háziorvos se ismeri fel a tünetegyüttest, ezért is javasolt a rendszeres HIV-szűrés. Az ebben a szakaszban elkezdett kezelés helyreállítani már nem fogja a megrendült immunrendszert, de a további romlást lassítja.

Ezt követi az AIDS állapot. Az AIDS nem egy tipikus, konkrét betegség, meghatározott testtájon, ez azt jelenti, hogy egy csomó, bármiféle betegség megjelenésére számíthatunk, akár gyors váltakozásban. Mivel a saját immunrendszerünk már tehetetlen ebben az állapotban a betegségekkel szemben, a legártalmatlanabbnak tűnő nyavalyába is belehalhat a beteg, ha időben nem kap hatékony segítséget.

A fertőzéshez 3 tényező együttese kell: fertőzött partner, fertőzött testváladék kell beléd kerüljön és legyen rajtad fertőzési kapu (seb, gyulladás, hámhiány, nyálkahártya-sérülés).

Ha nem kapsz kezelést, akkor 3-10 éven belül észrevétlenül tönkremegy az immunrendszered és kialakul az AIDS-betegség.
Ha kezelést kapsz, meggyógyítani nem tudnak, de hosszú évekig lassítani tudják az immunrendszered leromlását, késleltetni vagy megakadályozni az AIDS-állapotot kialakulását.

Mindig magadra vigyázz elsősorban! Partneredet is így tudod a leghatékonyabban óvni! Sose mástól várd, hogy védekezzen helyetted!

süti beállítások módosítása