Habár az étkező ma már általában nem különálló helyiség, de mint funkcionális tér, természetesen tervezést kíván. Elhelyezkedését a lakás vagy a ház alaprajzi kiosztása határozza meg, de akár a nappaliba, akár a konyhába vagy az előtérbe kerül, bizonyos dolgokat szem előtt kell tartani kialakításánál.
Az étkező a nappalival mindig alkothat szerves egységet, de ha módunk van rá, a konyhától legalább optikailag határoljuk el. A térelválasztásra használhatunk valamilyen fix vagy mozgatható térelválasztót, pultot, esetleg szigetet, de egy sor növény vagy egy függönnyel keretezett átjáró is megteszi. Ha a nappaliban helyezzük el, igyekezzünk a konyha közelében kialakítani, hogy a tálalás könnyebb, gyorsabb legyen.
Az étkezőasztalok ideális magassága 76-80 cm. Az asztallap mérete mindig attól függ, hogy hányan szeretnénk rendszeresen használni. Az étkezéshez egy embernek kényelmesen minimum 60 cm-es szélességű és 30 cm-es mélységű felületre van szüksége. Ezen kívül természetesen számolnunk kell a tálalási és az esetleges állandó vagy alkalmi dekorációk elhelyezésére szolgáló felületekkel. Kicsi helyre keressünk olyan típusú asztalt, melynek felülete vendéglappal, kihúzható vagy felhajtható toldalékkal nagyobbítható. Asztalunknak lehetőleg ne legyenek olyan alsó polcai, melyek zavarják a beülést.
A lábtartó az esetek többségében szintén zavaró. A kényelmes használathoz az asztal körül minden olyan oldalon, ahol széket szeretnénk elhelyezni, minimum 75-80 cm-es helyre van szükség, hogy a székeket ki tudjuk húzni, az asztalt körül tudjuk járni. Padokkal ezen kicsit spórolni tudunk.
Az asztal lapja és a szék ülőfelülete között 30-32 cm távolság az ideális. Ha asztalunk nem standard magasságú, akkor figyelmesen válasszunk mellé széket, lehetőleg támlásakat vásároljunk. Székünk legyen párnázott, esetleg az extrakényelem érdekében rugós ülőfelületű. Mivel a karfás székek mindig nagyobb felületet foglalnak el, ezért ezekkel csínján kell bánni.
Ha az étkező a konyhától távolabb helyezkedik el, ajánlatos tálalószekrény beállítása. Mindenképpen megkönnyíti a felszolgálást, ugyanakkor tárolókapacitása sem mellékes. Ha nem fér el a szekrény, egy kisebb konzolasztalka, tálalóasztal vagy zsúrkocsi is hasznos.
Az általános világításra szánt világítótestet az étkezőben mindig az asztal középpontja felett helyezzük el, falikarokat csak a hangulatvilágításhoz vagy a falhoz tolt asztaloknál alkalmazzunk. Az étkezőben kedvünkre használhatunk sok gyertyát, nagyon jót tesz a helyiség hangulatának. A teritő, szalvéták, szalvétagyűrűk és egyéb kellékek variálásával is állandó változatosságot érhetünk el.
További inspirációkért látogasd meg a www.anamiblog.com oldalamat és kövess Facebook-n, Instán vagy Pinteresten, ahol Anami Blog-ként találsz meg.