Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Peter Jackson végleg elfordult a nézőközönségtől? – Hobbit az öt sereg csatája

2014. december 28. - Drabost

 

article-0-186eef8b00000578-297_634x286.jpgSok kritika érte már a Peter Jackson által rendezett legújabb trilógia első két részét, és idén decemberben megkaptuk a záró akkordként funkcionáló befejező filmet. Az elsődleges fő bűne a Hobbitnak az, hogy nem történik benne annyi releváns esemény, amennyi indokolná a háromszor két és fél órás tartamot. A legtöbb késdobálás oka a regény szétdarabolása volt, amivel nekem önmagában még nem is lett volna gondom, ha teletöltik kreatívan izgalmas szereplőkkel, eseményekkel. Mennyire valósult ez meg? SEMENNYIRE!!! Eddig is érződött már a kissé vontatott, elnyújtott cselekményen az erőltetett és fölösleges időhúzások száma, de ez a harmadik résznél csúcsosodott ki.

 

Hobbit az öt sereg csatája értékelés:

 

Ewar-goats-the-battle-of-the-five-armies-the-hobbit.jpglőször nézzük a jó oldalát, mert bármennyire is gyengén muzsikál a film, azért voltak jó pillanatai. A látványvilág továbbra is a megszokott módon lenyűgöző. Tele van pakolva számítógépes effektekkel, de meg nem mondaná az ember, hogy az a harci páncélba öltöztetett kecske igazi vagy kreálmány. A zenére sem volt panasz, jól hozta a vidék hangulatát. 

A film közel felét az öt sereg összecsapása teszi ki, így volt benne harc bőven, bár megjegyzem ez is elég vegyesre sikeredett. Ami mellett viszont nem mehetünk el az nem más, mint Gandalf kiszabadítása volt Sauron börtönéből. Galadriel a tündék legfőbb varázserővel bíró uralkodónője megmutatta az igazi hatalmát. Mellette Elrond és az ekkor még jó oldalon álló, ámbár rendkívül gyanús fehér Saruman varázsló küzdött a sötét nagyúr és egy tucat szellem ellen. Ez emlékezetes jelenetsorozat volt.

hobbit_battle_of_the_five_armies_trailer.jpg

Számomra a film legerősebb részét Zsákos Bilbó (Martin John C. Freeman) alakítása hozta. Ez az ember zseniálisan alakítja az egyszerű, de jó szívű félszerzet karakterét. Megmondom őszintén a korábbi Gyűrűk ura trilógiában akármikor megláttam egy hobbitot, a frász tört ki rajtam. Annyira irritáltak azok a kis szerencsétlen, esetlen, nyavajgó, semmit nem érő lények, hogy bármikor megjelentek én fohászkodtam a képernyőnek azért, hogy jöjjön egy ork csapat, aki lesz oly kegyes és felkoncolja és/vagy bedobja őket egy vulkán mélyébe. Szerencsénkre itt teljesen más megvilágításba kerültek a hobbitok. Az egész trilógiára jellemző volt Bilbó bátorsága, leleményessége és ügyessége. Kijelenthető nyugodtan az a tény, hogy nélküle nem jutottak volna el „hőseink” a végéig.

 

Jöjjön a fekete leves:

 

Ez a film a fentebb felsoroltak ellenére sem jó. A moziteremben többször megfordult a fejemben, hogy ha vissza lehetne kérni a jegy árát a készítőktől, akkor ennek megjátszásának itt lenne az ideje. Mint korábban említettem itt nem azért lett szétdarabolva egy könyv, mert tele voltak az alkotók kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel, hanem egyszerűen csak kell a pénz. Aki nagy rajongója volt Tolkien világának az úgyis beül a moziba, a többi meg nem érdekel senkit. Ez az utolsó filmen nagyon érződött sajnos. Mikor rossz filmeket nézek, gyakran elgondolkodom azon, vajon volt olyan ember, aki ezt megnézte egyben mielőtt kiadták a moziknak vetítésre? Nagyon sok dolog megmagyarázatlan maradt vagy legalábbis homályos volt. Az akció jelenetek gagyik voltak. Korábbi filmekben is találhattunk necces akciókat, de itt kifejezetten sok volt az abszurd Tom és Jerry-be illő megoldás. Szerintem nem ezt érdemelte a mű. Sok fölösleges szálat erőltettek bele, aminek nem volt semmi értelme. A film címe bár epikusnak tűnik, de a csata hossza érdektelenné teszi az egészet és mivel nem lettek bemutatva az öt sereg főbb emberei, így nem is kerültek közel a nézőhöz, ami azt eredményezte, hogy igazából senkinek nem tudtunk szurkolni. Magam is úgy voltam vele, hogy ezek közül nekem aztán teljesen mindegy ki viszi el az aranyat a végén. Nyilván itt is a szépséghez és mérethez lehetett kötni a jóságot. the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies.jpgA tündék, mint a régi SS tisztek, egyszerre masíroznak, ők nem lehetnek gonoszak, az emberek mi vagyunk, a törpök meg alacsonyak, akárcsak a hobbitok, így értük is kár lenne. Bezzeg az orkok. Ők rusnyák, így nekik nem drukkolunk. Az már senkit nem érdekel, hogy nekik mi lehet a motivációjuk vagy milyen lehet egy átlag ork katona élete. Ronda és gonosz ez a tanulság. Annyi sebből vérzik a film, hogy megszámolni is nehéz volna, így igen gyengén szerepelt az én értékelésemben, tízből csak négy pontot adnék neki.

 

Nézzük a konkrétumokat. (FIGYELEM!!! Ezt a bekezdést csak azok olvassák el, akik látták a filmet vagy nem látták, de nem zavarja őket, ha lerándul a lepel a történet bizonyos részeiről.)

 

the_hobbit_3_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-d7s8axo.jpgSmaug pusztítása és halála. Smaugot bár a törpök akarták megölni, ő valamiért otthagyta azt a maréknyi csapatot és egy egész városnak ment neki. A városlakók között persze senkinek nem jutott eszébe védekezni a felbőszült fenevad ellen, inkább ostoba mód menekülőre fogták, még a katonák is. Ez eddig még elnézhető, de ami ezután következett az kiábrándító. Minden lángokban áll, de hihetetlen mód a lakók szerencséjére az előző részben bebörtönzött Bard kiszabadul és a családja menekítése helyett elkezdi lövöldözni egy roskadozó toronyból a sárkányt, amit fia két kilométerről meglát és életösztönének ellent mondva rohan az apjához kezében a hatalmas nyíllal. Ennél a szituációnál már csak az volt életszerűbb, hogy Smaug mikor észrevette Bard-ot, akkor nem ölte meg rögtön, hanem tett pár tiszteletkört, majd mire tényleg komolyra vette volna a harcot, akkor már késő volt. Bard a fia vállára tette a nyilat, majd egy Macgyvert is megszégyenítő módon összeeszkábált számszeríjjal pont eltalálta a mozgó sárkány egyetlen sérült pikkelyét, melytől az kimúlt. Ez így leírva nem hangzik annyira borzasztónak, mint ahogy ez meg volt koreografálva, de higgyétek el én majd elsüllyedtem szégyenemben mikor ezt látnom kellett. A néző érzi magát kellemetlenül az ilyen ócska jelenetek miatt.

 

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-3.jpgMásik érdekesség a törpök és a többi faj ellentétje volt. Bár én nem láttam volna, hogy bárki értesített volna akárkit is a sárkány haláláról, de megjelentek követelésüket behajtani a tündék, törpök és emberek. Az emberek jogosan sorakoztak fel, hiszen Thorin megígérte nekik, hogy segítségükért cserébe, ha bármi gond lenne a városukkal, akkor részesülhetnek a mértéktelenül sok aranyból, amit megszereznek a bányákban. Ami viszont érdekesebb volt az a tünde király Thranduil követelése. A történet szerint a régi orkok és törpök közti összecsapásban cserbenhagyták őket, ám most jöttek tartani a markukat. Igaz nem szép szóval, hanem erővel akarták érvényesíteni érdekeiket, de a 12+1 fős törp csapattól azt a választ kapták, hogy nem adnak semmit, inkább jöjjön a háború. Mikor a maroknyi törp a végeláthatatlan tünde seregnek kijelentette ezt, akkor hangosan felnevettem a moziteremben. Először viccesnek tűnt, de inkább szomorú. Persze hihetetlen módon (igen ismét ezt a kifejezést használom, nem véletlenül, és lesz még belőle) pont ekkor jelenik meg Thorin unokatestvére a semmiből a seregével együtt. Ez több kérdést is felvetett bennem.

Ha ekkora sereg állt rendelkezésre, akkor a törpök miért nem űzték már el régen azt a dögöt onnan?

Ez a törpsereg kitől tudta meg és mikor, hogy feldobta a pacskert Smaug?

Ha tudtak is róla, hogy már nincs sárkány, akkor miért teljes harci díszben egy sereggel közelítettek?

 

evans_torn.jpgNémi szócsata után megindultak a „jó” seregek egymás irányába, ám az első kardcsapást megelőzve hirtelen megjelentek a nagyon gonosz ork légiók. Persze hihetetlen módon senki nem vette észre közeledésüket. Smaug halálának híre villámként terjedt az éterben, de a hetek óta menetelő ork sereg senkit nem érdekelt. Ettől a ponttól kezd a film egyre érdektelenebbé válni. Még több CGI, fröcsög a genny a felkoncolt orkokból, a tündék szokás szerint egyszerre mozdulnak, lépnek, lélegeznek, vágnak és halnak, az emberek menekülnek, de százára kaszabolják az ellent. Ismét elhangzik az a mondat, hogy ezeket az orkokat kifejezetten harcra képezték ki. Ehhez képest a kardot életükben először látó parasztok is hentelni kezdték őket. Mikor Bard fia ismét a halállal nézett szembe a menekülés helyett, akkor bár szerintem nem lehetett több 12 évesnél, de mégis leszúrt jó pár orkot. Ebben a csatában rengeteg gagyi jelenet volt. Sokszor éreztem kínosan magamat az eseményeket nézve és még nem is beszéltem Legolasról!

 botfatrailer83.jpg

Legolas. Akrobata, ninja, jedi, félisten vagy nem is tudom, mivel lehetne még jellemezni. Mivel tudjuk, hogy sok év múlva is él és virul, így az ő küzdelmei a legkisebb feszültséget is mellőzik. Rengeteg lehetetlen ugrás, mozdulat (melyeket most nem részletezek, aki látta annak elég csak ennyit írnom, hogy ledőlt toronyból hidas jelenet). A gonoszok bevetettek valami fura denevérszerű lényekből álló sereget is, de megmondom őszintén szerintem csak arra kellettek, hogy Legolas az egyik ilyenre csimpaszkodva elrepítse magát egy másik helyszínre. Más megnyilvánulásukat nem láttam azoknak a lényeknek.

 

3-the-hobbit-3-the-battle-of-the-5-armies-what-to-look-forward-to.jpegTörpök és orkok. Látván az ellenfél hatalmas túlerejét a már ekkor észhez tért Thorin elindul Azog az ork vezér felé, hogy végezzen vele. Azog persze engedte a négy darab törpnek, hogy odamenjenek hozzá és egy legalább tíz perces orkmészárlást követve megmérkőzzenek egy az egy ellen. Ezzel a szituáció lehetetlenségétől eltekintve a baj az volt, hogy nagyon unalmassá váltak a jelenetek. Előjön egy ork, meghal egy ork és ez ismétlődik folyamatosan.

 

nevtelen.png2014-es legbénább háborús befejezését a Hobbit nyerte nálam. Bár a csatatéren őskáosz uralkodott, igazából nem derült ki pontosan, hogy mennyire állnak nyerésre az orkok. Mindenfelé özönlöttek, hullottak, özönlöttek, hullottak és még többen özönlöttek. Ami a nagy előrenyomulásukat megfékezte az nem más, mint a sasok serege. Ismét gigantikus sasok özönlötték el a vérfürdő területét… Abba már nem is mennék bele, hogy ha ilyen brutálisak ezek a sasok, akkor miért nem ők mennek az irdatlan nagy csaták első frontjára, mert úgy talán pár tízezer ártatlan életét sikerülne csatánként megmenteni?! A film tanulsága az volt, hogy bármekkora is a bajok áradata, ha már minden veszni látszik és összecsapnak a hullámok, majd jönnek a sasok és elrendezik…

 

Persze hozzáteszem a fentiekhez, hogy ezek mind az én személyes sérelmeim a filmmel kapcsolatban. Mások számára lehet fel sem tűntek ezek, csak beülnek és szimplán kikapcsolódnak miközben nézik a szép látványvilágot, de úgy éreztem fontos ezen dolgok kiemelése, mert ha már valamiben ennyi pénz van, akkor szerintem egy kicsivel több odafigyeléssel egy sokkal jobb dolgot is ki lehetne hozni belőle.

 

Drabost

süti beállítások módosítása