Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Ave Savaria!

2014. augusztus 17. - A_Rézi

logo_1.jpg


Négynapos időutazás a római korba. Múltidézés, szórakoztató formában. Fesztivál, kulturális mondanivalóval. Turistacsalogatás zenével, történelemmel, jelmezes kavalkáddal. Ha mindez kedvedre való, akkor augusztus 21. és 24. között irány Szombathely! Ekkor ugyanis a vasi megyeszékhely ismét Colonia Claudia Savariensiummá változik, és immár tizenötödik alkalommal veszi kezdetét a Savaria Történelmi Karnevál.

 

Szombathely a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb gyöngyszeme. A hetvenhétezer lelket számláló egyetemi város majd’ kétezer éves múltra tekint vissza; utcáin járva, különösen Karnevál idején, szinte érezni a kövek alatt megbújó, nem is annyira elfeledett történelmet. De hogyan is lett Savaria az egykori Felső-Pannónia egyik fontos központja? Nos, a megfelelő földrajzi elhelyezkedés nagy szerepet játszott ebben…

kép01.jpg

kép11.jpg

kép02.jpg

 

 

 

 

 


A város környéke ősidők óta lakott, a Borostyán-út közelsége pedig nagyban hozzájárult ókori gyarapodásához. A kereskedelmi útvonal melletti fekvése okán lett először ló- és kocsiváltó hely, később pedig egyre több kereskedő és katona otthona. Kr.u. 43-ban Claudius császár „Colonia” rangra emelte, és attól fogva Savaria római jogú város volt, lakói pedig teljes jogú római polgárok. Nem sokkal később vallási központ, majd tartományi székhely lett – erre az időszakra tehető a város virágzásának tetőpontja: amfiteátrum, fürdők, bazilikák alapozták meg a kulturális, vallási és társasági életet. A népesség egyre növekedett.

iseum.jpgSavariában állt továbbá a Római Birodalom negyedik legnagyobb Ízisz szentélye. A Forum és a Palota után ez volt legfontosabb épület a városban, melyet Hadrianus császár idején már kőbe építettek a jelentős, Ízisz istennőt tisztelő közösség számára. A IV. században lebontott szentély egykori helyének feltárása, helyreállítása, rekonstrukciója már a mai kor régészeinek, restaurátorainak a munkáját dicséri. Az Iseum Savariense újjáépült. Ma múzeum, melyben ókori leleteket, vallástörténeti emlékeket láthatunk, de ezen kívül oktatóbázisként és régészeti műhelyként is működik. A külső kiállítótérben pedig megtekinthető az egykori Borostyán-út egy szakasza is, melyen annakidején ókori kereskedők szállították a portékájukat, vagy éppen római légiók vonultak a csatába.

A középkor elején Savariát sem kerülte el a népvándorlás. A hunok elözönlötték Pannóniát, ám a tartományi székhelyet csak maga Attila tudta bevenni, az V. század közepén. A város a dicső, virágzó korszakot követően sokáig háttérbe szorult, csak a XVI. század végére szerezte vissza régi fényét. A mai Szombathelyen a kultúra és a sport egyaránt meghatározza a város mindennapjait. Jazzfesztivál, szabadtéri játékok, film- és zenei fesztiválok, színvonalas táncverseny és különböző vásárok színesítik a város kulturális életét, melyek mellett 2000 óta jelen van a Savaria Történelmi Karnevál is.

szhely02.jpg

szhely.jpg

 

 

 

 

 

Az eredeti ötlet szerint a Karnevál „csupán” egy jópofa megemlékezésnek indult: a város polgárai díszes, korhű kosztümökbe öltözve egy nagyszabású históriás játék keretében hívták életre a letűnt korokat. Ez az esemény ma, másfél évtizeddel később, egy majd’ százezer embert megmozgató, kiemelt turisztikai látványosság, és minden bizonnyal a legszínesebb, legeredetibb nyári rendezvény Közép-Európában.

A több helyszínen, négy napig zajló programok közt mindenki megtalálhatja azt, ami szemének-szájának-fülének ingere. A központ a Fő tér, ahol mutatványosok, arc- és hennafestők, könnyűzenei koncertek, egész napos kézműves vásár várja a látogatókat. A Történelmi Témaparkban különböző hagyományőrző csoportok tartanak bemutatókat: bepillantást nyerhetünk a római hadviselésbe, a honfoglaló magyarok életébe; láthatunk gladiátorokat, lovas íjászokat; részt vehetünk lovagi tornán, párviadalokon, seregszemlén. Az Iseum állandó kiállításai mellett, templomnyitó szertartásokra, valamint kulináris kalandozásra invitál bennünket. De ha úgy tetszik, sétálhatunk az utcazenészek közt a Művészetek utcáján, jobbnál jobb italokat kóstolhatunk a Borok utcájában, megpihenhetünk a Mediterrán udvarban, játszva művelődhetünk a Kalandvárban. Láthatunk színházi előadást, tüzes játékot, részt vehetünk verses, zenés műsorokon, táncolhatunk utcabálon, különlegességeket ehetünk-ihatunk… vagy egyszerűen csak beleveszhetünk a karneváli forgatagba.

kép07.jpg

kép03.jpg

kép06.jpg

 

 

 

 

 

 

Kétségtelen, hogy a Karnevál legemblematikusabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja a Felvonulás. Augusztus 22-én és 23-án, este hét órakor, a Történelmi Témaparktól indul útnak a mintegy ezer jelmezes résztvevőt számláló menet a városon át, hogy megidézze a rég- és nem is annyira régmúltat. A római idők légiói, a vándorló nomádok és a honfoglalás kora, a reneszánsz fényes udvari pompája, a török idők vitézei, a monarchia harcos huszárai, végül pedig a világháborúk időszaka a szemünk előtt elevenedik meg egy rövid időre, szépen sorban, mintha egy történelemkönyvben lapozgatnánk. Kihagyhatatlan, látványos esemény!

kép09.jpg

Tehát, ha tartalmas kikapcsolódásra vágysz, és különleges élményekkel szeretnél gazdagodni, akkor még nincs késő karneváli programot tervezni augusztus utolsó előtti hétvégéjére. Szombathely vár Rád, a Savaria Történelmi Karnevál pedig egy olyan fesztivál, amelyen legalább egyszer mindenkinek részt kell vennie.

Hidd el, tényleg megéri!

A_Rézi

süti beállítások módosítása