Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Péntek 13. – Szerencse vagy balszerencse?

2014. június 13. - A_Rézi

pentek13_naptar.jpgBabona, tévhit vagy csak rossz berögződés? Egy biztos: ha péntek 13-án valami negatív dolog történik, akkor szinte mindenki erre a szerencsétlennek bélyegzett napra fogja. Akadnak olyanok, akik úgy gondolják, aznap reggel ki sem kellene kelni az ágyból, mert csak baj lesz belőle – szélsőséges esetben viszont ez akár fóbiává is erősödhet. Mások az egész környezetüket őrületbe kergetik a reggeltől estig tartó pesszimizmusukkal. Megint mások viszont megrántják a vállukat, és ugyanúgy élik az életüket, mint előző nap, vagy éppen az azelőttin.

A babonásoknak jó hír, hogy idén csupán egyetlen egy péntek 13-a található a naptárban. Igaz, ez éppen ma van.

De miért is baljós a péntek 13-a?

Először is a péntek. A néphit szerint a „gonosz napja”. Állítólag ekkor nem szabad útnak indulni, sem pedig bármi újba kezdeni, legyen az házasság; fizikai, vagy szellemi munka. Ez az irtózás elsősorban vallási okokra vezethető vissza, hiszen a hagyomány szerint Jézust pénteken feszítették keresztre; valamint sokan úgy vélik, a paradicsomi bűnbeesés is ezenfriday13_2.jpg a napon történt. Éppen ezért, például a nem katolikus államokban kevésbé elterjedt a hét ötödik napjával kapcsolatos előítélet. Egyetemesebb ok lehet viszont, hogy Európában a XIX. századig a péntek volt a hóhér napja: ekkor tartották a nyilvános kivégzéseket – valljuk be, nem kifejezetten szívderítő összefüggés...

A 13-as szám „szerencsétlenségének” igazolásával kapcsolatban többféle teória is létezik. Az egyik értelmezés alapja, hogy a 12 „A tökéletes szám”. 12 hónap van egy évben, 12 cikk az óra számlapján, Jézusnak 12 apostola volt, Izraelnek 12 törzse... Mellesleg ez a szám többszörösen osztható, míg az utána következő 13 egy páratlan prímszám. Baljós, mert a szerencsés 12-est követi, megbontva azt az egységet és harmóniát, amelyet jelképez. Egy másik értelmezés szerint nem is a 13, hanem a jegyei összeadását követően kapott 4-es a szerencsétlen - Kínában a szám kiejtése hasonlít a "halál" szóra, ezért ha csak tehetik, kerülik. Mindemellett a tarot Nagy Arkánumának 13. lapja (micsoda meglepetés!) a Halál – ami egyébként szerencsét is jelenthet, a legtöbb embert azonban inkább csak megrémiszti. És, hogy visszakanyarodjunk Jézushoz: az utolsó vacsora alkalmával 13-an ültek az asztal körül. Innen ered az az általános hiedelem, hogy ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, valaki hamarosan meghal közülük. Nem véletlen, hogy többen (híres- és átlagemberek egyaránt) kínosan ügyelnek arra, hogy ez velük semmiképpen se forduljon elő.

friday13_3.jpgÉs az sem véletlen, hogy egyes hotelekben, felhőkarcolókban nincs 13. emelet, hanem a 12. után rögtön a 14. következik. A kórházakban nincs 13-as kórterem, repülőtereken 13-as beszállókapu, a Forma 1-es versenyeken 13-as rajtszám. Még a vadászrepülők elnevezésekor is kerülik a rettegett számot. Kivételként említhetjük az Apollo 13-as űrhajót, melynek fellövésénél többszörösen is szerepelt a 13 – a küldetés végül kudarcba is fulladt. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a legénység élve úszta meg a veszélyes kalandot.

A péntek és a 13-as együtt pedig kész katasztrófa. Talán az egyik első negatív együttállás 1307. október 13-a lehetett, amikoris összehangolt támadást hajtottak végre a Templomos Lovagok ellen. Ez végül kivégzésekhez, vagyonelkobzáshoz, és végül a Rend bukásához vezetett. Manapság a péntek 13-ák elsősorban gazdaságilag számítanak veszteségesnek. A statisztikák szerint az emberek ekkor kevésbé aktívak: nem szívesen vásárolnak, kötnek üzletet, ülnek fel repülőre, vonatra. Sokan nem mennek be dolgozni, vagy nem szerveznek erre az időpontra fontos programokat.

Nem mondom, hogy engem nem ért már kellemetlenség péntek 13-án. Ért. Ahogy másokat is. De talán a „bűvös” nap miatt emlékszünk rá élénkebben, mint mondjuk egy tragikus csütörtök 4-ére, egy szomorú kedd 26-ára,friday13_1.jpg vagy egy dühítő szerda 10-ére. Rossz dolgok sajnos történnek, naptól, hónaptól, évszaktól függetlenül – a kérdés az, hagyjuk-e, hogy az esetleges félelem (rosszabb esetben pánik), amit ezzel az amúgy teljesen átlagos nappal kapcsolatban érzünk, befolyásolja az életünket. Mondok én valamit: Ne hagyjuk!

Kedves Mindenki! Ma induljatok el otthonról pozitívan, mosolyogva! Ne lássátok a legapróbb felmerülő probléma mögött is az univerzum összeesküvését! Inkább fordítsatok a dolgon! Érezzétek jól magatokat, legyen csodás napotok! Az univerzum pedig le van ejtve. :)

A_Rézi

süti beállítások módosítása