Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Mennyből a pokolba

2014. június 05. - KovácsGé

Alig másfél hét múlva, június 12-én kezdődik a 2014-es labdarúgó világbajnokság. A helyszín minden futballszerető álma, Brazília. A foci imádó helyiek azonban nem valami nagy eufóriával várják a vb-t. Hol csúszott el a dolog?

brazil3.jpg

2007 október 30-én, Sepp Blatter, a nemzetközi labdarúgó szövetség (FIFA) elnöke kihirdette, a FIFA végrehajtó bizottsága azt a döntést hozta, hogy Brazília rendezheti meg a 2014-es labdarúgó világbajnokságot. Ezt a bejelentést a labdarúgó világ minden tagja nagy örömmel fogadta. Nem véletlenül. Adva van a focit vallásként szerető nép, a vb-k történetének legeredményesebb válogatottja, látványos stadion tervek. Ezzel a döntéssel nem lehetett hibázni.

Hogy még nagyobb legyen a brazilok boldogsága, két évvel később 2009-ben a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát Rio de Janeiro nyerte el. Ezek a fantasztikus eredmények egy olyan hányattatott gazdaságú országnak, mint Brazília. A sikereket sokan egy emberhez, Luiz Inácio Lula da Silvának Brazília elnökéhez kötötték.


2002-es megválasztása után 'Lula' intézkedései soha nem látott magasságokba emelték népét. Brazíliáról mindenhol szuperlatívuszokban beszéltek. Az ország gazdasága hasított. Az államadósság 2008-ra eltűnt, a bankoknak rekord nyereségük volt, visszaszorították a korrupciót, és a középosztályt is megerősítették. A mély szegénységben élők felzárkóztatására szegénység és éhség ellenes programokat vezettek be. 2010-ben Lulát a Time a legbefolyásosabb embernek nevezte. Mind e közben a vb munkálatai szépen csendben a megfelelő ütemben zajlottak.

brazil.jpg2011-ben véget ért Lula második ciklusa, és ez a váltás megtörte a felemelkedést, és a velejáró pozitív folyamatokat. Az új rezsim nem tudta kordában tartani a korrupciót, ami a világbajnokság rendezésre szánt összeget is jócskán megdobta. Az emberek szerint a 3 milliárd euróra (!) becsült költségek nagy részét inkább az oktatásra és az egészségügyre kéne költeni. 2013-ra a morál annyira megromlott, hogy a júniusi Konföderációs Kupa alatt, ami a nem hivatalos vb-főpróba is egyben, több mint egy millió ember tiltakozott a vb-rendezés körüli kialakult túlköltekezés és korrupció ellen. A sztrájkok azóta is tartanak, amik lelassították a munkálatokat, aminek köszönhetően lesz olyan projekt amivel nem lesznek készen a világbajnokság kezdésére.

Ha jelenlegi lincshangulathoz hozzá vesszük a helyi bandák újbóli megerősödését, az országra rászabaduló szurkolók hadát, biztonsági szempontból igazi rémálom lesz a szervezőknek az elkövetkező egy hónap!

Remélhetőleg ezektől függetlenül a foci marad a főszereplő és egy igen színes, és élvezetes sport ünnep vár ránk!

 

 

süti beállítások módosítása