Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Mesére fel!

2014. január 21. - dorkada

Ott kezdeném, hogy három hónapja Anya lettem. Nagyon vártuk fiunk születését, most már mondhatom, hogy  mérhetetlen a boldogság amivel a szülői lét jár. Persze a kételyek, kétségek, a megfelelés kérdése sokáig rátelepedett lelkemre, kissé nyomasztott a dolog, hogy mindent megfelelően tegyek. Aztán jöttek az ösztönök, és persze az anyai jó tanácsok. A homlokomon lévő ráncok kisimultak, és most mindent a lehető legnagyobb rendben tudhatok. Fiunk mosolygós, érdeklődő, boldognak mondható.

mese2.jpgÁltalában egy anya tudja, érzi, látja, hogy mire van szüksége a gyerekének, mitől nem fog sírni, mi nyugtatja meg. Természetesen ebben a témában is vannak extrém esetek, de ezeket most hagyjuk. Az ösztön ami belénk van kódolva mutatja az utat ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, elégedett babánk legyen. Időnként szükség van útmutatásra, amit tanácsként kérhetünk, de azt is eldönthetjük, hogy a kapott információkat felhasználjuk, vagy sem. Most még könnyű a dolgom, hiszen fiunk még nem sok mindent csinál, de azt tudom, hogy az alapokat az életéhez már most eltárolja.

Néhány fórumba is belenéztem a nevelést illetően (hozzáteszem egyszer már megfogadtam, hogy nem teszem). Több anya többet tud alapon kezdtem el böngészni, majd hagytam is abba. Az ok igen egyszerű. Döbbenet, hogy egyes hozzászólók a végsőkig képesek az általuk helyesnek gondolt eszmét hajtani. Eközben gyönyörűen lealázza a más elveket vallókat, a végén egy fergeteges veszekedéssel sértődik meg mindenki, egészen a következő bejegyzésig, ahol minden kezdődik elölről. Kérem szépen, hogyan is lehetne minden gyerekre egy sémát ráerőltetni? Hiszen különbözőek! Valakinek jó az egyik féle nevelési mód, a másiknak nem. Ki kell tapasztalni. Persze vannak normák, amihez tartja magát az ember.

Amiért belekukkantottam a fórumok világába, az, hogy kíváncsi voltam pár hónapos baba esetében mennyi értelme van, hogy már most sokat beszélek mese.jpghozzá, mesét olvasok neki, mondókákkal szórakoztatom, énekelgetek neki, néha halandzsázok is, mert nem tudom a szöveget, de Őt ez láthatóan nem zavarja. Keresgélés közben találtam egy érdekes cikket Dr. Donauer Nándor klinikai szakpszichológus, neuropszichológus nyilatkozott a témáról. Miután a végére jutottam, megerősített abban, hogy a gyereknek igenis a kezdetektől érdemes mesélni. Mindez az iskolai évek alatt fejti ki hatását. Röviden a következőkről szól a cikk.

Az iskola egy kihívás mindenki számára. Gyermeket bekategorizálják, véleményezik, megítélik. Rosszabb esetben kijelentik, hogy hiperaktív, diszlexiás, figyelemzavaros. Egy felmérés szerint az iskolások 15-30 %-ának vannak problémái bizonyos területeken. Figyelmetlen, nem tudja visszamondani amit olvasott, nehézséget okoz az olvasás, a kifejezés képessége az átlagosnál aluli, magatartási zavarokkal küzd, esetleg halmozottan problémás. Az interjú szerint az internet, tv  és videó játékok nem csak lekötik a gyerek figyelmét, hanem komoly problémákat is okozhatnak. A tv-ben látott képi hatásoktól a babák is pár hét alatt tévé függővé válnak. 

A mai gyerekek többsége olyan vizuális ingeráradatban él, ami nehezíti egyes, az olvasáshoz elengedhetetlen képességek egyenletes fejlődését. Sok esetben a  kisgyermekkortól nagyon fontos rendszeres élő mesehallgatásról, illetve ennek a hiányáról van szó. Ma már egyértelmű, hogy az élő mese hallgatása semmi máshoz nem hasonlítható mértékben fejleszti a később az olvasáshoz és a tanuláshoz szükséges képességeket: a verbális kódolást, a figyelem fókuszálását vagy a "belső", mentális kép létrehozásának képességét. A problémás gyerekek vizsgálata alatt általában arra a következtetésre jutnak, hogy a gyerek nem kapta meg a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges mennyiségű verbalitást, élő szöveget.

mese3.jpgTovább agyaltam az olvasottakon. Tudjuk, hogy a gyerekeknek hihetetlen képzelőerejük tud lenni. Ha belegondolunk azokat a fantáziadús történeteket, amikkel szórakoztatnak azokból az elemekből tudják összerakni, amiket már hallottak. Folyamatosan képzik ezáltal a kifejezőképességüket, növelik a szókincsüket és persze jár az agyuk. Mindez elengedhetetlen a megfelelő fejlődésükhöz.

Ezek után kedves Anyukák, Apukák nap végén legyenek szívesek az egész napi nehézségeket, gyötrő gondolatokat, munkahelyi problémákat félretenni, és legalább esténként a gyermeknek egy mesét olvasni.

süti beállítások módosítása