Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Black Friday, avagy az őrült vásárlás napja

2013. november 30. - dorkada

Black-Friday2.jpgAnnyi mindent irigyeltünk meg amerikai barátainktól, hogy a tettek mezejére lépve szájtátás helyett szépen magunkévá tettük azon szokásaikat, melyeket szimpatikusnak véltünk. Ennek köszönhetően kicsiny hazánk büszkén ünnepli, és bújik össze szerelmével Valentin napon, horrorisztikus jelmezekbe bújva bulizik Halloween éjszakáján, és a legújabb szeszély szerint őrült bevásárlásba merül a Black Friday, azaz fekete pénteken. Az első két szokást nem hiszem, hogy szükség lenne bemutatni, évek óta sikeresen képviselteti magát Magyarországon is. Az utóbbiról viszont írnék néhány szót.

Túlságosan régi múlttal nem rendelkezik ez a szeszély, hiszen első alkalommal 1966-ban nevezték nevén, mely szerint ezzel a nappal, a fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal, és néhány alkalommal halálos áldozatokkal is jár.         black-friday3.jpgEz a nap a hálaadást követő péntek az Egyesült Államokban, mely ott a hagyományos karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A sajtó gyakran az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát hozó napként utal a fekete péntekre. A kereskedők gyakran 24 órás nyitva tartással kedveskednek a vevőknek és olyan hihetetlen leárazásokkal, ami már irreálisnak, hihetetlennek számít. Ezzel a módszerrel akár az éves bevétel 40%-át is bezsebelhetik egyetlen nap leforgása alatt. Számtalan üzlet él ezzel a lehetőséggel. Az emberek nem szimplán sorban állnak a nyitás előtt, hanem sokan letáboroznak akár egy nappal előbb a kiszemelt üzletnél, hogy elsőként rohanhassanak be megkaparintani a kiszemelt cuccot. Nyitáskor aztán megkezdődik a flúgos futam, egymást taposva rontanak a boltokba, tömik tele a kosarat és végezetül kissé megviselten, de boldog mosollyal az arcukon fizetnek, s távoznak. A boltokban tapasztalt "live show" bőven tartalmaz veszekedést, lökdösést, verekedést, halálra taposást, egyéb egészségre káros képi és hanghatást, akár egy Jerry Springer showban.  

Magyarországon második éve rendeznek néhány üzletben Fekete Péntek alkalmából nagy mértékű leárazásokat. Társadalmunk még nem harapott rá oly mértékben, mint amerikai társaink, de véleményem szerint pár év, és eljön az is. Addig is black-friday.jpgmegmarad számunkra a bronz-, ezüst- és –arany hétvégék. A szakértők szerint ezeken a hétvégeken lévő leárazások megfelelhetnek a Fekete Péntek fílingnek, de valljuk be őszintén ez nem az igazi, jól esne a lelkünknek az a 70-80%-os árengedmény, legalább egy nap erejéig. A nyilatkozatok szerint sok multi és üzletlánc egyenlőre kivárásos alapon nem honosította a Black Friday kezdeményezést. Kivárásra játszanak, ugyanis Magyarországon még gyerekcipőben jár, s a magyar fogyasztói szokások eltérnek a nyugat-európaitól vagy az amerikaitól, ezért egyelőre kivárnak azzal a döntéssel, hogy érdemes-e hasonló kezdeményezéshez csatlakozni.

A jó hír, hogy azok sem búsulhatnak, akik bezárkózva a net világában élnek, és azon keresztül bonyolítják vásárlásaikat, ugyanis a Fekete Péntek mintájára megszervezték a  Cyber hétfőt, így ők is részesülnek az akciókból. Akinek ez nem elég, annak ott van még a  DotcommerceDay elnevezésű esemény, ami egy olyan nap, amikor a kezdeményezésben részt vevő több száz webáruház akciósan árulja termékeit.

Úgy érzem van még hova fejlődnünk ez ügyben, így míg nem lesz igazi hagyománya eme nemes napnak, addig megmarad számunkra az oly utálatos reklám újságokban összegzett óriási, kihagyhatatlan akciók.

süti beállítások módosítása