Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

A rozsda és a gaz birodalma

2013. november 28. - Schindler Csaba

Ha körbenézünk az országban sok olyan sportlétesítményt találunk, amely elhagyatott állapotban van, romokban áll! Pedig annak idején nagy eseményeket rendeztek ezekben a létesítményekben, sokat hosszabb időre terveztek, csak a mi magyar kapitalizmusunkban a megmagyarázhatatlan tulajdonosi viszonyok miatt, vagy egyéb más okokból kifolyólag a létesítményt átadták az enyészetnek! Sajnos sok ilyen létesítmény van ma hazánkban. Ezek közül választottam ki egy párat.

A Stadler stadion szomorú története

Stadler József, aki pásztorból lett vállalkozó, Akasztó császára, 1993-ban a kiskőrösi csapat főtámogatója lett, majd megváltoztatta a nevét Stadler FC-re és a csapatot a Bács-Kiskun megyei faluba költöztette! A Stadler stadion annak idején azért építették, hogy a csapat majd ebben a stadionban játszhassa nemzetközi kupamérkőzéseit, ha a klub jól szerepel a hazai bajnokságban! A falubeliek már várták, hogy a Manchester United vagy a Real Madrid Akasztóra érkezzen! 1998-ban azonban Stadler Józsefet a bíróság 9 éves letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt, közben pedig a klub is kiesett az első osztályból! Azonban nem maradt csapat nélkül a stadion! A Gázszer, amely akkor el szeretett volna költözni Székesfehérvárról átrakta székhelyét Akasztóra, és a Stadler stadionban játszotta mérkőzéseit, egészen a klub 2000-es megszűnéséig. Ezután még a Dunaferr költözött ide egy pár mérkőzés erejéig, amíg az új dunaújvárosi stadiont építették, utána azonban nem rendeztek mérkőzést a stadionban! Érdekes, hogy azóta a Dunaferr csapata is megszűnt, tehát amelyik klub a stadionban játszott mint pályaválasztó, az azóta felbomlott! A stadion évek óta üresen áll! Stadler József 2005-ben szabadult a börtönből, és siralmas állapotok fogadták! A stadiont benőtte a gaz, az eredményjelző eltűnt, a székek közül is hiányzott egy pár darab, a beton szét van repedezve, a klubszékházról omlik a vakolat. A vállalkozó tervei szerint újra helyre akarta hozni a stadiont, azonban ezúttal utánpótlás célokra akarta hasznosítani a stadiont. De mire a komolyabb munkák elkezdődtek volna, 2011-ben ismét letartóztatta a rendőrség újabb adócsalás gyanújával! A stadion még mindig ott áll Akasztó határában, egyfajta kisértettanya, a magyar futball egyik szörnyű zarándokhelyeként. Ma már senki sem akarja hasznosítani a stadiont, tulajdonjoga nem egyértelmű, hiszen a stadion bizonyos részének különböző tulajdonosai vannak, a klubszékház és az előtte lévő terület pont Stadleré. A magyar futballtársadalom veszni hagyta ezt a fénykorában magyar szinten kiválónak minősíthető stadiont! Sok klubvezetőben leginkább az irigység fogalmazódott meg, hogy egy vállalkozó saját városában felépít egy futballklubot, és rögtön mindenki utálni fogja ezért. Pedig van ellenpélda, például Németországban a Hoffenheim csapata! Persze ez nem menti fel Stadler urat bűnei közül, azonban jól mutatja, hogy a magyar futballban ha valaki tenni akar valamit a futballért, azt máshol irigylik és csak rosszat akarnak neki.

StadlerJozsefaStadlerStadionban..jpg

ground_066_016.jpg

A stadion fénykorában a tulajdonossal és 2007-ben lepusztulva.

A margitszigeti teniszstadion

Sokak nem tudják, de egykoron impozáns teniszlétesítmény volt a margitszigeti teniszstadion. A létesítmény az Újpesti Dózsához tartozott, egykoron magyar bajnokságokat, olimpiai kvalifikációs versenyt, sőt még Davis kupa mérkőzéseket is rendeztek itt. A létesítmény a legszebb környezetben van, amiben egy sportlétesítmény lehet: a város központi részén, egy közkedvelt zöldövezetben, ahova az emberek könnyedén el tudnak jutni, közel a Hajós Alfréd sportuszoda vagy a Palatinus strand. Azonban a Margitsziget ezen létesítménye messze nincs olyan állapotban, mint a többi szigeten található hely. A stadionban, ahol egykor salak volt, ma a gaz nő. A lelátó rozsdás és balesetveszélyes. A létesítmény a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van. A stadiont évek óta nem hasznosítják, nem építenek a helyére sem új teniszpályát, sem más egyebet! Pedig lennének tervek! Ha egy új arénát építenének a helyén, akkor akár egy jó befektetővel lehetne rendezni rangos teniszeseményeket, akár WTA, akár ATP tornákat, amely segíthetné az országimázst is. A magyar tenisz is tudná hasznosítani a létesítményt, hiszen Davis vagy FED kupa eseményeket is lehetne rendezni bennük. Furcsa, hogy ennek lehetőségével senki sem él évek óta. Az évek pedig telnek, a lelátók egyre rozsdásabbak, a gaz egyre nagyobb!

index.jpg

A margitszigeti teniszstadion napjainkban

A magyar jégkorongozás hazája

A Kisstadiont 1961-ben adták át a nagyközönségnek, akkori indoklás szerint műkorcsolya és jégkorong események céljából. A létesítményben tulajdonképpen a labdarúgás kivételével bármilyen sporteseményt rendezhetnek. Volt itt kosárlabda mérkőzés, tenisz Davis kupa találkozó, bokszgáláknak (Kovács KOKO István itt vesztette el világbajnoki címét, míg Erdei Zsolt itt védte meg) és koncerteknek adott otthont, de legtöbbször jégkorongmérkőzéseket rendeztek itt. Apám, nagyapáim mesélték, hogy annak idején itt csapott össze az FTC és az Újpesti Dózsa jégkorongcsapata szinte mindig telt ház előtt, ami itt 14000 nézőt jelent. A legnagyobb hidegben is kíváncsiak voltak az emberek erre a mérkőzésre. Azóta azonban hosszú évek teltek el, és ma már nem játszanak itt FTC-UTE rangadókat, sajnos azóta már a pályán nem rendeznek NB1-es (vagy MOL ligás) mérkőzéseket, sőt idén már nem nyitott ki a jégpálya sem, mert már nem volt igény rá. Az utolsó nagy meccse a 2010-es Winter Classic volt. A Kisstadion legnagyobb „hibája” az volt, hogy a létesítmény nem fedett, ezáltal alkalmazkodni kell a környezeti viszonyokhoz. Ismerjük a mesét, hogy a csehek sok ezer Duna kavicsért lefeddték volna a Kisstadiont, azonban sosem fedték le, mint ahogy ma ez a kérdés már nincs terítéken. A kormány 2020-ig szeretné a Puskás Ferenc Stadion környékén lévő létesítmények felújítását. Kérdés, hogy ez a beruházás milyen formában érinti a Kisstadiont, hiszen a magyar sport bölcsőjének nevezett, a szintén elhagyatottnak tűnő Millenárist fel fogják újítani, hogy egy kórszerű Velodrom legyen az országban. A Kisstadion jövője azonban bizonytalan, inkább valószínű, hogy helyén egy korszerű sportcsarnok épül.

kisstadion-2012-november.jpg

A Kisstadion mai 2012 novemberében

Az egyetlen pozitív példa, a Tüskecsarnok

Még az 1980-as évek közepén a hazánk vezetőiben megfogalmazódott a gondolat, hogy világkiállítást kellene rendezni Béccsel együtt a nyugati nyitás jegyében. Nagy tervezésbe kezdtek a vezetők, sok helyszín merült fel, végül a mai Infopark területére esett a választás. A tervek szerint 1995-ben rendezték volna a világkiállítást. 1991-ben azonban Bécs kiszállt, az osztrákok népszavazás útján utasították el a világkiállítás rendezését. Az Antall kormány pedig továbbra is vállalta, hogy egy évvel később 1996-ban meg fogják rendezni a világkiállítást. A világkiállítás köré az elképzelések szerint egy korszerű sportlétesítményt is felhúztak volna. A Tüskecsarnok, mely akkoriban egy modern technológiával készülő, nappal természetes fénnyel megvilágított sportcsarnok lett volna. A beruházást 1993-ban indították és a tervek szerint 1996-ban el is készült volna a teljes létesítmény. Az építkezés a sok engedélyeztetési eljárás miatt sokat csúszott, így a tervezett átadás két évet csúszott volna. Az 1994-es választások után a Horn kormány első intézkedések között bejelentette, hogy a világkiállításra nincs pénz, így még abban az évben leállítottak minden ilyen célú beruházást, leszámítva a Tüskecsarnokét, amelynek a megépítése akkor még tetszett a kormánynak. Két évvel később, 1996-ban a Bokros csomag egyik intézkedése az volt, hogy ideiglenesen állítsák le az építkezést, hiszen innen vontak el forrásokat. 1998-ban pedig minden építkezési műveletet leállított már az Orbán kormány. 12 éven át őrizte a nem megrendezett világkiállítás mementóját a félbehagyott Tüskecsarnok. Sem az első Orbán kormánynak, sem a szociál-liberális kormányoknak nem jutott eszébe, hogy a Tüskecsarnokot folytassák. Addigra az építési engedélyek lejártak, a csarnok bizonyos elemei rozsdásodtak, horrorfilm forgatásához használták a területet. Többször pislákolt fel a remény, hogy folytassák (a 2002-es tornász vb, vagy a 2006-os úszó Eb tervezési fázisaiban is felmerült tervként a csarnok folytatása), de ahogy Nagy György műsorvezető-történész fogalmazott, egyéb lobbiérdekek erősebbek voltak. 2010-ben azonban újjáéledt a remény, hogy valaha még lehet rendezni sporteseményt a csarnokban. Az új kormányzat tervei szerint befejeznék a Tüskecsarnokot, mélygarázst építenek ide, és az eredeti tervek szerint uszoda is épül a területre. A beruházás hivatalosan 2015-ben ér véget, de a Tüskecsarnok már 2014-re kész lehet.

tuskecsarnok_pan1.jpg

Tuske-belso.jpg

Ilyen volt, ilyen lesz a Tüskecsarnok

Az elmúlt években számtalanszor írtak arról, hogy hazánkban a sportlétesítmények elhanyagolt állapotban vannak, felújításukra szükség lenne. Ne felejtsük el, hogy ehhez pénzre van szükség, hiszen anélkül nem lehet hozzákezdeni. A legnagyobb probléma azonban itt is az, mint ami a stadionfelújításoknál tapasztalunk: a társadalom. A magyar emberek jelentős része nagyon örül, amikor négy évente egy olimpiai arannyal örvendeztet meg bennünket valamelyik sportolónk, vagy annak, amikor a jégkorong válogatott feljutott az A csoportos világbajnokságra. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az olimpiai létesítmények jelentős része nincs megfelelő állapotban, sportcsarnokaink kicsik, és lassan nem lehet eleget tenni annak a dömpingnek, amit ezek a sportágak megkövetelnek (ne feledjük, hogy néha egy sportcsarnokban játszanak egy egyesület kosárlabdázói, kézilabdázói, röplabdázói, futsalosai, és még ezeknek a sportágaknak az utánpótlás csapatairól nem is beszéltünk. A társadalomból az már ellenérzést vált ki, ha valaki egyáltalán sportra költ, ne feledjük a stadionok körül kialakult cirkusz napjainkban is éles vitatéma, a politika és a társadalom játékszerévé vált, amely nem tesz jót, hiszen bármilyen sportcélú beruházást terveznek az országban, egyből megkérdőjelezik annak létjogosultságát. Az előbbi esetek jól mutatják, hogy ezeket a létesítmények lepusztult állapotban vannak, sok fel nem sorolt létesítmény elavult, elhagyatott állapotban van (nem beszéltem a BVSC stadionról például vagy egyéb, máig nem használt létesítményről). Így tehát szerintem sok ilyen beruházás kell, hiszen az az ország érdekeit szolgálja, és így nem maradnak olyan szégyenfoltok, mint amelyekről az előbb szó esett.

süti beállítások módosítása