Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

A rejtélyre fény derült, avagy az egyetemek döntöttek

2013. július 26. - Tágrazártszemmel

Üdvözletem friss egyetemisták és búslakodó ex-középiskolások!

domestic lifeHát, a ponthatárokat meg is tudtuk szerdán, egyesek örömére, mások bánatára. Ment is a parti ezerrel több városban is; itt Budapesten a Budapest Parkban, a Fogas Házban, illetve a Holdudvarban vetítették ki - többek között - a kíváncsi fiatalságnak az egyetemek meg főiskolát ítéletét. Bár sajnálatos módon központi rendezvényt most nem szerveztek számunkra, ezért a tömeg hamar szétoszlott mindenhonnan, így túlzottan nagy hacacáré sehol sem alakult ki.

Hogy a köszöntő mondatomra visszatérjek, nálunk itthon is vegyes lett az öröm, mert én bejutottam az áhítozott mesterképzésemre, de a hugira még várat a főiskola, ha egyáltalán valaha bele is fog vágni. Sok minden változott az idén, talán ez lehet ennek az oka. Először is: 2013-ban kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint az elmúlt években. Ez jócskán lejjebb tolta a ponthatárokat, például orvosin vagy a nyelvi szakokon 20, de volt, ahol 200 ponttal is zuhant a bejutási ponthatár. Ám egyes helyeken, mint a gazdasági szakokon vagy nemzetközi tanulmányokon, eszméletlen pontszámok születtek, mintha rakétát kötöttek volna a számjegyek fenekére. Szóval, nagy meglepetések érték idén a felvételizőket.  Ám még így is a felvételizők 75 százaléka bebocsájtást is nyert az általa megjelölt intézetekben, ez több mint múlt évben. Ezen különös események pedig nem is történhettek más miatt, minthogy röghöz kötnek minket, amint beiratkozunk, ezért a külföldön érvényesülni vágyók inkább kiköltöznek már érettségi után, és ott járják ki az iskolát, vagy mennek el dolgozni. Emellett sokan beijedtek attól, hogy csökkentették a keret létszámokat rengeteg karon, ezért úgy hitték, hogy jó mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk, ha okosodni vágynak, így meg se próbálkoztak a jelentkezéssel. Ennek ellenére az ELTE még mindig csillog-villog, a legtöbb jelentkezőt még mindig ő tudhatja a magáénak, és érdekes módon - legalább is számomra - a Debreceni Egyetem is nagyot domborított, ami a jelentkezésem számát illeti.

pont-ott-parti-2012-szeged-2-lMa mégis megdöbbenve olvastam arról, hogy egyesek hiába számolták ki, hogy megvan a 240 pontjuk, másoknak a 300 is, mégis lenullázta őket a rendszer. Rá akartam lesni a saját felvi felületemen, hátha találok a saját adataim között is valami furát, de a rendszer kiiktatta magát, a mai napon nem léphettem be. Talán majd holnap… Remélem, senkinek sem törték össze jogtalanul a dédelgetett álmait.

A lényeg a lényeg! Akit felvettek, az készülhet a gólyatáborra, a beiratkozásra, az egyetemi követelményekre, a NEPTUN és ETR gyönyöreire, az ösztöndíjigénylésre, akit viszont nem vettek fel, az se búsuljon! Rengeteg lehetőség áll előttetek! Menjetek külföldre, lássatok világot, vállaljatok önkéntes munkát, menjetek el nyelvet tanulni vagy iratkozzatok be egy szakmára, ami érdekel titeket. Az egyetem később is ott lesz, sőt, lehet, hogy miután jobban körbenéztél a világban, már annyira nem is fogod bánni, hogy kimaradt az életedből. Ha meg mégis nagyon szeretnél felsőoktatásban nyomulni még ebben az évben, hamarosan meghirdetik a pótfelvételire megmaradt helyeket, és a felvin keresztül jelentkezhetsz egy újabb szakra, ami megtetszik a listából.

Egyszóval, ihaj, meg csuhaj, még egy darabig itt nyár, élvezzétek ki, mert utána következik a nagy kaland!

süti beállítások módosítása