Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Egy pilóta tündöklése és bukása – Michael Schumacher befejezte

2012. október 08. - Tágrazártszemmel

Most bizonyára hüppögve morzsolgatnak el egy-egy könnycseppet Michael Schumacher rajongói. A Forma-1 történetének gigamegasztárja, a legenda, a hatalmas, a földöntúli Schumi visszavonul. Immáron másodjára.

Egyszer már volt ilyen, emlékszem. 2006-ban, egy évvel azután, hogy úgy istenigazából elbűvölt a száguldó cirkusz világa, a hétszeres világbajnok pilóta az Olasz Nagydíjat követően élő adásban tudatta, hogy befejezi a versenyzést. Szerintem mindenki meglepődött a váratlan fordulaton, holott valahol sejteni lehetett, hogy közeleg a bejelentés, hiszen Miháel abban az évben töltötte a 37-et, vagyis Forma-1-es mércével mérve nem volt már egy mai csirke. (Pardon, kakas.) Nos, Schumi még nyert egyet Monzában – épp a bejelentés napján –, majd még egyet Sanghajban, oszt év végén fogta a bukósisakját, és agyő, Forma-1! (Értsd: versenyzés.) Arról nem szól a fáma, hogy esetleg lehetett-e bármi köze a szakításnak ahhoz, hogy abban az évben már másodjára happolta el előle a világbajnoki elsőséget a feltörekvő, ambíciózus spanyol bika, Fernando Alonso – a duplázást akkor még csak sejteni lehetett –, arról azonban igen, hogy állítólag nem teljesen önszántából távozott. Bárhogy is volt, a következő évtől már Kimi Räikkönen és az egykori csapattárs, Felipe Massa száguldozott a Ferrari autóival, és 1991-es debütálása óta ez volt az első év,amelyben Miháel nem indult versenyen.

Ám a „vén csont” nem sokáig bírt magával. Nyilván hiányzott neki a száguldó cirkusz hangulata, a benzingőz, a verseny izgalma, noha a visszavonulását követően is a tűz közelében maradt. Tesztpilótaként, tanácsadóként továbbra is a csapatnál sündörgött. 2009-ben pedig bejelentette, hogy a következő évadban visszatér, méghozzá a Ross Brawn vezette Mercedes színeiben. Vajon mik voltak a tervei? Ha voltak egyáltalán. Nyerni akart, vagy csak autókázni egyet?

Mert a visszatérés volt az, amit nem kellett volna. Sokan osztják azt a véleményt, hogy kissé – hogy is fogalmazzak illedelmesen – kissé bohócot csinált magából. Ő egy élő legenda volt a Forma-1-ben; és amikor 2010-ben visszaült versenyezni, leginkább csak egy kiöregedő, kapálózó autóversenyzőt láthattunk, akit szintén Michael Schumachernek hívnak. De hol volt már a régi ragyogás? Ő a csúcson hagyta abba, nagyon okosan. Aztán visszatért; és összességében véve csak vergődött, mint hal a szatyorban. Valójában nyoma sem volt a régi Miháelnek, az ünnepelt sztárnak; noha tagadhatatlan, hogy voltak esetek, amikor sikerült villantania. Hja, kérem, a rutin az rutin. Régi formáját azonban érthető módon sosem sikerült visszanyernie, de hát ezen nincs is mit csodálkoznunk. Már elmúlt 41 éves, mikor visszatért; kissé berozsdásodhatott, nem forogtak úgy a fogaskerekek, mint régen. Nemigen tudta felvenni a versenyt az üde, fiatal versenyzőkkel.

Most legutóbb, a Szingapúri Nagydíjon történt ütközése tehette fel az i-re a pontot, és a napokban a Japán Nagydíj sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ismét veszi a sátorfáját, és visszavonul. Mint mondja, egy ideje már törte a fejét a visszavonuláson, mivel elfogyott a motivációja és az energiája. Helyét Lewis Hamilton veszi majd át.

Jövő évtől tehát ismét Schumi nélkül indul útjára a száguldó cirkusz, ám van egy olyan érzésem, hogy nem megy ő messzire. Valahol, valamelyik csapatnál, valamilyen pozícióban biztos felbukkan majd. Ha valaki ennyi időt tölt a Forma-1-ben, annak olyannyira az élete részévé válik, beivódik a zsigereibe, hogy amíg él, nem szabadul tőle. Persze nyilván nem is akar, és ez így van rendjén.

Penny Wise

 

süti beállítások módosítása