Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Az áldásos, de mellőzött cékla

2012. augusztus 30. - Tágrazártszemmel

Itt a cékla szezon, hölgyeim és uraim! Színesítsük meg az ételeinket és vele együtt természetesen az életünket is. Na, nem állítom, hogy a céklától más szemmel látjuk majd a világot, de még az sem kizárt, ha becsempésszük ezt a színes zöldséget az étrendünkbe, változni fog a szemléletünk is. Reformizálódjunk! A céklát sokan, csak a boltokban kapható savanyúság formájában és elsősorban üvegbe zártan ismerik. Pedig ez csak egy változata. És sajnos ez az általános. Viszont hallottak már arról, hogy milyen isteni finom a sült cékla? Az abból készült leves, mártás, vagy mártogatós? Fogadok, hogy sokan rázzák a fejüket. Na, itt a baj kedveseim, de nem akkora, hogy ezen ne lehetne változtatni. Én sem úgy másztam le a falvédőről, hogy ettem volna valaha is sülve. Sőt. Anyám régi konyhájában se kergetett az asztal körül, mert szegénykém azt se tudta, hogy mi fán terem. Igaz, minden évben véresre festette a kezünket, amikor savanyúságnak tettük el közösen, de ma már új világot élünk, új dolgokat ismerünk meg. A cékla már ősidők óta honos földünkön. Hitték volna, hogy legrégebbi lelete egy ie. 4000 évvel ezelőtti újkőkorszaki településről származik? Hogy ők mire használták, nem tudom, de a népi hiedelem és a modern orvostudomány bebizonyította elsősorban vérképző hatását – vérszegénység, leukémia, malária esetén – akut segítségét influenza és hűlés esetén, valamint, de nem utolsó sorban gátolja a tumorsejtek szaporodását, tehát megakadályozza a rák továbbterjedését. Alapvető segítség a szervezet sav-bázis egyensúly megtartásában, a máj anyagcsere folyamatának szabályozásában, a magas vérnyomás, ill. a nyirokrendszer daganat, valamint vakbél irritáció megelőzésében. Leírni is sok volt áldott hatásait, ennek ellenére mégsem terjedt el a konyhákban. A nők vállalkozóbb szelleműek, hamarabb fogadják el az újat, a megszokottól eltérőt. Na, de ki mozog legtöbbet a konyhában? A nők. Akkor rajta hölgyeim, kápráztassák el párjukat egy fincsi vacsorával, hátha nem szalad világgá a teremtés koronája. Uram bocsá, talán még meg is szereti az újdonságot. Na, de vége a mellébeszélésnek, következzen a recept, amit mindenki változtathat, módosíthat a saját kedve és ízlése szerint. Az eredeti receptet én is koppintottam, és egy picit meg is változtattam.

Sült cékla Hozzávalók: 4-5 öklömnyi nagyságú friss cékla gumó, kevés só, 1 evőkanál cukor, 1 púpos kávéskanál fahéj, 4-5 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál balzsamecet, egy kávésnál kakukkfű, vagy oregano, 8-10 szem átmosott, apróra vágott befőtt kapribogyó, 1-2 csepp vanília aroma. Aki akar, tehet még hozzá zellert, vagy zellerszárat, és/vagy almát, kurkumát, vagy curryt. Aki édesebbre szeretné, keverjen bele mézet, aki csípősen, tegyen bele chilit. Vállalkozóbb szelleműek meglocsolhatják egy kis konyakkal is.

Elkészítés: A céklát nyersen meghámozzuk, kockákra, vagy hasábokra vágjuk és picit megsózzuk, a sóval átforgatjuk. Amíg a sóval átitatódik, elkészítjük a páclevet. Minden hozzávalót összekeverünk, majd nyakon öntjük vele a céklát. Jól átforgatjuk, majd egy fedeles edénybe öntjük. Én egy nagyobb jénaiba tettem. Fedő alatt – néhányszor átforgatva – sütjük-főzzük kb. másfél órát 170-180 fokon. Nagyobb hatást érünk el a hőlégkeveréses sütővel. Amikor lejárt az idő, még biztosan maradt az edényben folyadék, ezért öntsük át az egészet egy tepsibe, és lefedés nélkül süssük még további 20 percet. Az elkészült étel, azon melegében azonnal fogyasztható, de hidegen is isteni. Kínálhatjuk önmagában csak úgy nasinak, vagy köretnek bármilyen húshoz. Ez, egy egyszeri étkezésnél nagyobb mennyiség, tehát marad bőven, pláne, ha csak a háziasszony evett belőle, mert a férfiember elhúzta a száját. Nem dobjuk ki a maradékot, mert egyrészt még napokig csemegézhetjük a hűtőből, másrészt további változatokat készíthetünk belőle.

Édes-csípős-savanyú: Mézet, ketchupot és chilit keverünk össze egy kevés szójaszósszal és egy kevés olajjal, majd ebben a pácban sütjük át ismét a céklát. Önmagában is finom, de a pácban sült csirkemell darabkákkal, vagy csirke szárnnyal még finomabb.

Mártogatós: A hideg cékla darabokat egy kevés vízzel átpuhítjuk, hozzáöntünk annyi kókusztejet, hogy éppen ellepje, majd még egyet rottyantunk rajta. Botmixerrel pépesítjük. Ezt a pépet fogyaszthatjuk önmagában kanalazva, vagy húsok mellé mártásnak. A mártogatós elkészítéséhez keverjünk a pépbe majonézt.(Annyit, amennyi az ízlésünknek megfelel) Kiváló húsok (rántott, vagy sült) mellé, sörtésztában sült zöldség hasábokhoz, rántott sajthoz, karfiolhoz, vagy bármilyen zöldséghez. Isteni finom a cékla és a majonéz együtt. Felhasználhatjuk hidegtál alapnak gombával, vagy zöldségekkel rendhagyó „hamis” francia salátának.

Levesnek: A már előzőekben említett pépet tovább finomítjuk, turmixban jó habosra, selymesre keverjük. Ezt a sűrűbb állagot hígítjuk vagy alaplével (ha sósat szeretnénk), vagy kókusztejjel, ha édesebbet, vagy még tovább variáljuk az ízeket. A bátrabbak mandulatejjel is próbálkozhatnak, nagyon érdekes ízhatás jön ki a kettőből. A hígabbra, vagy sűrűbbre felöntött levest tovább ízesíthetjük kedvünk szerint édesre, sósra, csípősre. Ha édeset készítünk, nem szükséges levesbetét, de egy jó adag tejszínhabbal a tetején igazán egyedi levest kanalazhatunk hidegen, langyosan, vagy melegen. A sós változatnál levesbetétnek összevághatunk a még megmaradt sült cékla kockákból, tehetünk bele reszelt almát nyersen, vagy kicsit megpárolt, átsütött zeller csíkokat, de a legfinomabb sült bacon-al, vagy jól lepirított apróra vágott sült szalonnával, esetleg pirított garnélával. Csuda finom a jó fűszeres borban lesütött almahéjával is. A páclé, amiben sütjük a céklát, elűzi a cékla nagyon meghatározó, nagyon jellegzetes erős ízét, és egy magyar gyomornak ugyan kicsit furcsa, de nagyon kellemes ízzel találkozunk. Sokan idegenkednek a céklapüré, vagy leves színétől, de nem tudom miért? Ők nem ettek még soha málnából, szilvából, rebarbarából készült ételt? Nyugodtan kóstolják csak meg, remélem ezt is sokan megszeretik majd. Váljék egészségükre!

Szendrey Júlia

süti beállítások módosítása