Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Kódjátszma

2015. január 29. - Stewie

poster_theimitationgame620.jpgA második világháború ideje alatt, a németek, enigmával kódolt üzenetekkel kommunikáltak. Ilyen kódolt üzenetekben adták meg hajóik, tengeralattjáróik és szárazföldi egységeik helyét, és a támadások koordinátáit, idejét. Ezt a kódolt üzenetet próbálták az angolok és szövetséges erőik feltörni. De persze ez lehetetlen feladatnak tűnt. Egy enigma géppel kódolt üzenet feltörési variációinak száma 150 738 274 937 250 azaz több mint 150 billió (sokszor úgy említik, hogy 150 millió millió millió).
A német erők ezt azzal nehezítették, hogy a megoldókulcsot, amit az enigmához használtak, minden nap, pontban éjfélkor megváltoztatták. Így annak, aki fel akarta törni, csak néhány órája volt rá. Az első üzeneteket általában reggel 6-kor fogták el, így 18 órájuk volt feltörni a kódolt üzeneteket (ha 10 ember a nap 24 órájába, minden percben egyenként megnéznek 1 lehetőséget, akkor is több mint 20 évig tartana minden lehetséges módot kipróbálni).

Ez az igaz történeten alapuló film, Alan Turing küzdelméről szól. Ő az az ember, akit a történelem elfeledett, pedig jelentős szerepe volt abban, hogy a németeket sikeresen legyőzték a szövetséges haderők.
Alan Turing és csapata évekig dolgoztak az enigma által kódolt üzenetek feltörésén a Bletchley Parkban. Próbálták manuálisan is feltörni, ami eleve elvetélt próbálkozás volt, de közben Turing egy gépet tervezett, mely megadott adatok alapján megfejti az aznapi kódot, és így lehetővé teszi az üzenetek elolvasását.
A gép megépítése után, 1943-tól havi 80000 üzenetet tudtak sikeresen dekódolni, ami napi több mint 2500 üzenetet jelentett. A brit hírszerzés titkos csoportot hozott létre ULTRA néven, ami ezeket az üzeneteket kezelte.
Mivel minden támadásról értesültek a britek, tudták, ha az összes támadást visszaverik, a németek rájönnek arra, hogy feltörték az enigmát és átállnak valami másra. Ezért az ULTRA hírszerzési csoport, számításokkal kiszámolta, hány támadást verhetnek vissza és mennyit kell elveszteni ahhoz, hogy a németek ne fogjanak gyanút. Ezért sokszor, saját csapataikat, hajóikat küldték a biztos halálba.

the-imitation-game.jpgKülön érdekesség, hogy Alan Turing homoszexuális volt. Ez akkoriban büntetendő dolognak számított. A háború befejeztével betörtek otthonába, feljelentést tett, és a nyomozás ideje alatt kiderült, hogy a betörők egyikével szexuális viszonyban állt. A rendőrség közerkölcs súlyos megsértése miatt vádat emeltetett Turing ellen, ő pedig választhatott a börtön vagy az egy évig tartó hormonkezelés között. A kezelés mellett döntött, majd az egy év leteltével, megkeseredett életének saját kezűleg vetett véget.

the-imitation-game-8.jpgTörténészek becslése szerint, Turing a gép feltalálásával és megépítésével, több mint 14 millió ember életét mentette meg, és körülbelül 2 évvel rövidítette meg a háborút. Nélküle a szövetséges haderők valószínűleg nem nyertek volna a németekkel szemben.
Ezt a tényt elismervén 2009. szeptember 11-én – jelentős társadalmi nyomás hatására – Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben a tudóst részesítették annak idején a hatóságok, és ezzel halálba kergették.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Turing kiemelkedő tevékenysége nélkül a második világháború története nagyon másként alakult volna. A hála, amivel neki tartozunk, még borzasztóbbá teszi azt az embertelenséget, amiben része volt” – jelentette ki a brit kormányfő

Majd 2013. december 23.-án utólagos királyi kegyelemben részesült.

A kódjátszma című film, Alan Turing életéről és munkásságáról szól. Izgalmas és tanulságos. A Cinema City műsorán 2015.01.29.-től látható Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode és Charles Dance főszereplésével.

 

süti beállítások módosítása