Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Monty Python: Az élet értelme

2014. augusztus 30. - Stewie

188325F.gifIdén nyáron - meglehet utoljára - újra összeállt a Monty Python legendás csapata. Majdnem teljes létszámban. Graham Chapman már nem lehetett velük, de Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones és Terry Gilliam harminc év után együtt állt a londoni O2 Aréna színpadán, hogy ismét előadják klasszikus számaikat, többek közt a Papagáj-, a Vita-, a Löncshús-, a Spanyol inkvizíció-jelenetet és a Favágó dalt. A fellépésükről készült filmváltozatot a magyar mozik is vetítették. A Monty Python-láz ezzel még nem csengett le idehaza. A Paramount Channel augusztus 30-án az utolsó közös filmjükkel, az 1983-ban készült Monty Python: Az élet értelmével idézi meg az abszurd, a fekete és a groteszk jelzőkkel illetett és éltetett csapatot.

A harmadik világháború is jó címnek tűnt

Ez a film elüt a korábbi egész estés produkcióiktól. Egybefüggő történet helyett rövid, egymáshoz csak lazán, vagy éppen sehogy sem kapcsolódó jeleneteken keresztül „elmélkednek” benne az emberi lét értelmén, olyan kardinális témákat feszegetve, mint a szervátültetés, a szexuális oktatás vagy a hit kérdése. Az alkotók eleinte gondoltak rá, hogy a Gyalog galopp és a Brian élete mintáját követve egy központi szereplőt választanak és az ő sorsán keresztül mesélik el a történetüket. Erre végül nemet mondtak, mert ez a megoldás béklyóba kötötte az ötleteiket és sehogy sem haladtak a forgatókönyv megírásával. Hasonlóképp megküzdöttek a címadással is. A fantáziájuk ezúttal sem hagyta őket cserben. A produkció egy ideig a Monty Python: Harmadik világháború címre hallgatott, de eljátszottak azzal a lehetőséggel is, hogy egyszerűen a Hal elnevezéssel küldik mozikba a művüket. Ezt a változatot azért is látták találónak, mert a film egyes részeit az akváriumi hal kommentárjai kötötték össze.

A hájas férfi sem volt szent

Monsieur Véglény vacsorája.jpgA rajongók és a kritikusok egybehangzó véleménye szerint ez lett a csapat legsötétebb hangulatú filmje. Bővelkedik erőszakos jelenetekben és nem szűkölködik a fekete humorban sem. Okkal. A bemutató idején a tagok bevallották, akit csak lehetett meg akartak sérteni. Keményen beszólnak benne az arisztokratáknak éppúgy, mint a vallásosoknak, az orvosoknak, a katonáknak, a tanügyi rendszer vagy a tudományos vívmányok propagálóinak. Elég csupán a Mr. Creosote epizódra visszaemlékezni, amelyben azt szemléltették, hogy a hájas férfiaknak valójában az egyetlen életcéljuk az evés meg a hányás – ahogy a mellékelt infógrafika is jól ábrázolja.

Merész ötleteik vászonra ültetéséhez egészen sok pénzt kaptak. A kilenc millió dollárra rugó költségvetés lehetővé tette, hogy ne kelljen olyan kompromisszumokat kötniük, mint a Gyalog galopp idején, amikor arra se futotta, hogy lovakat béreljenek a felvételekhez. Emiatt akkor kókuszdiót használtak patacsattogtatás gyanánt a lovaglás imitálásakor. Ráadásul a büdzséhez nagyfokú alkotói szabadság társult. A „pájtonok” nem engedtek beleszólást a filmjükbe. Senki sem olvashatta a kész forgatókönyvet. Csupán pár poént villantottak fel a producereknek, hogy megnyugtassák őket: jó helyre tették a pénzüket.

Megvesztegették a zsűrit

A bemutató tájékán azért viccesen mindent elkövettek, hogy a nézőket „elriasszák” az alkotásuktól. Azt nyilatkozták róla, hogy az valójában az első film, amely kifejezetten a halaknak szól. „Millió és millió hal él az óceánokban. Ha sikerül megcsípnünk ezt a piacot, nyert ügyünk van!" – mondták, ha azt kérdezték tőlük, hogy kiknek készítették a produkciójukat. Ennek ellenére a film világszerte sikert aratott (az emberek körében). Sőt a rangos Cannes-i Filmfesztivál versenyfilmjei közé is beválasztották a Monty Python: Az élet értelmét. A hír hallatán Terry Jones gyorsan ki is jelentette, hogy csak is ők kaphatják meg az Arany Pálmát, egész egyszerűen azért, mert megvesztegették a zsűrit. Amikor aztán tényleg nekik ítélték a fődíjat, a kitüntetés átvételekor sem tagadták meg magukat, illetve korábbi megjegyzésüket. Köszönő beszédükben jelezték az ítészeknek, hogy a nekik járó pénzt a fürdőszobáikban találják, a csövek mögött.

(Monty Python: Az élet értelme, Paramount Channel, 2014. augusztus 30. 00:05 óra)

süti beállítások módosítása