Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

5 IKONIKUS DIZÁJN, AMIT ILLIK ISMERNI

2014. május 19. - Papay Anami

Pantone chair 3.jpgMitől lesz egy bútordarab kultuszteremtő? A forma, az anyag, a funkció vagy csupán az adott korszak teszi azzá? Mint ahogy egyes filmsztároknak, a formatervezett daraboknak is van egyfajta vizuális hatalma és sármja, mely magával ragad és vonz egy életen át. Ha szereted a dizájnt, akkor valószínűleg ismersz jópár legendás darabot. Íme néhány a teljesség igénye nélkül, amely biztosan a formatervezés krémje.

  1. PANTON SZÉK

Ez a Verner Panton által a ’60-as években tervezett szoborszerű szék a ma ismert ikonikus darabok legje. Az akkortájt még viszonylag újszerű műanyagból forradalmi eljárással Panton létrehozta az első fröccsöntött széket. Könnyű és egymásra rakható, szinte bármilyen közegben stílusos, sőt még kényelmes is.

Pantone chair 4.jpg

Pantone chair 1.jpg

  1. BARCELONA KANAPÉ

Biztosan láttad már a Barcelona széket. Tudtad, hogy Mies van der Rohe egy egész bútorszettet tervezett köré? A modern vonalvezetésű, krómozott és tűzött bőrrel kárpitozott kanapé az eredeti szék egy alternatív változata. Ez a darab a 20. század közepén kezdett igazán hódítani, manapság pedig korlátlan gagyiverzióban koppintják.

Barcelona 4.jpg

Barcelona 2.jpg

Barcelona 3.jpg

  1. PARSONS ASZTAL

Jean-Michel Frank ‘30-as évekből származó tervezése számos formában megtalálható, mint például étkező- vagy íróasztal. Eme ikonikus darab sajátja az asztallábakban rejlik, melyek a lappal azonos vastagságúak és szintűek egy folyékony és masszív látványt eredményezve.

parsons 2.jpg

parsons 1.jpg

  1. AJ LÁMPA

Arne Jacobsen eredetileg kőművesnek tanult mielőtt a modernizmus egyik úttörőjévé vált. A Louis Poulsen részére tervezett világítótestei a skandináv dizájn egyik legismertebb darabjai, egyben a lenyügöző elegancia és a modern funkcionalitás összehangolt ötvözetei.

AJ lamp 3.jpg

AJ lamp 2.jpg

AJ lamp 1.jpg

  1. KLUBFOTEL

Egy ilyen időtlen formáról nehéz elhinni, hogy 1928-ban tervezték. A mágikus dizájner trió Le Corbusier, Pierre Jeanneret és Charlotte Perriand egy újszerű csőbútorrendszert alkotott, mely az internacionális stílus ikonjává vált. A klubfotel jellegzetessége, hogy a fémszerkezet a dizájn jól kihangsúlyozott vizuális része.

club 1.jpg

club 2.jpg

Te mivel egészítenéd ki a listát?

További inspirációkért látogasd meg a blogomat: www.anamiblog.com, illetve Facebook-n is megtalálsz (Anami blog).

 

süti beállítások módosítása