Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

5 dolog, amit jó tudni a dizájnerekről

2014. április 03. - Papay Anami

3f4da561573492ac433ab27b19742af1.jpg A kreatív emberek egy külön „alfaja“ a dizájnerek népes csoportja, melybe én is beletartozom. Ide sorolhatóak még a grafikusok, lakberendezők és webtervezők is. Márciusra összegyűjtöttem nektek párat fura szokásainkból, ismertetőjegyeinkből, amolyan használati utasításképp. Még mielőtt azonban bárki kiborulna látszólagos aroganciánk és stréberségünk miatt előrebocsátom, hogy ez a cikk saját magunk kifigurázása és nem szándékozik senkit sem megbántani.

1. A dizájnernek mindig igaza van (legalábbis mi szeretnénk, ha ez így lenne)

Ha úgy véled, hogy jó buli lesz lakberendező partnereddel a közös lakás felújítása, akkor nagyot tévedsz és a világbéke érdekében még időben gondold meg magad. Amennyiben nem vagy jártas a színkvóták, az esztétika és az ergonómia szabályaiban meg se próbáld a dolgot. Nem buli. Neked legalábbis nem lesz az – hacsak nem te vagy a fizető kliens.

2. Nincs meghatározott munkaidő

Néha úgy tűnhet, hogy mást se csinálunk, csak gyönyörű képeket nézegetünk egész nap és pezsgőt szürcsölve anyagokat válogatunk. Hát, nem! Rengeteg unalmas háttérmunka is része a projekteknek. Amikor pedig megszáll az ihlet, akkor abszolút megszűnik a külvilág és csak az alkotás létezik, legyen az bárhol, bármikor. Ezenkívül a kliensektől és a határidőktől is nagyban függ az életritmusunk. A munkát pedig mindig hazavisszuk, hiszen annak jelentős része a fejünkben történik.

e7c846dc360f59f31092bbf5ea847eb4.jpg

3. Külön nyelvet beszélünk

Adobe-nak és CAD-nek hívják és sosem fogod megérteni (nem is kell).

4. Rémálom nekünk ajándékot találni

Hát, ez eleve halott ügy (pár kivétel azért néha létezik). Szülinapra, esküvőre és egyéb alkalmakra nagy kihívás egy dizájnernek normális költségvetésű és „kúl“ meglepetést adni. Ne is próbálkozz – a virágra szánt összeget (bármennyi is legyen az) inkább tedd bele egy borítékba. Ertékeljük mi a gesztust, csak általában határozottan eltérő véleményünk van arról, hogy mi az ízléses. Épp ezért eszedbe ne jusson a gravírozott pohár évfordulókra (sem) vagy egy lakberendezőnek dekorkütyüt adni (egy sminkesnek sem vennél rúzst vagy sztetoszkópot egy orvosnak).

b36dbf2adb464cd6acc1867c12efdcdb.jpg

5. Formatervezés mindenek felett

Ez még a legapróbb dolgokban is észrevehető: két tejesdoboz közül nem a finomabbat, hanem a dizájnosabbat visszük haza és a lecsóba készülő paprika vizuális megjelenése sem mindegy. Ne kérdezd, ez egyszerűen így van, ez a kreatív defekt hozzánk tartozik.

 

Ha te is megfigyeltél hasonló „elváltozásokat“ (bármilyen szakmával kapcsolatban) írd meg nekem Facebook-n vagy a blogomon: www.anamiblog.com, vagy hagyj itt kommentet.

 

süti beállítások módosítása