Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

FÓKUSZBAN A KONYHA

2014. március 27. - Papay Anami

anami lakber tippek.jpgA konyha, mely valaha egyértelműen munkaterület volt, mára minimum kétfunkciós térré nőtte ki magát: egyrészt megmaradt munkahelynek, másrészt a családi élet egyik központja lett. Tervezésekor ezt a kettősséget mindenképpen szem előtt kell tartani.

Manapság az építészek, tervezők arra törekszenek, hogy a konyhát minél inkább bevonják a családi élet vérkeringésébe. Egyre ritkábban találkozunk zárt, csak konyhai funkciókat ellátó helyiségekkel, inkább az egyterűség, a konyhát az étkező vagy a nappali terébe integráló megoldások az elfogadottabbak.

Mivel az életünk nagy része a konyhában zajlik, ehhez a külsőségeknek is igazodniuk kell. A bensőséges hangulatot a bútorok stílusával, a változatos és nagyszámú kiegészítőkkel, a dekorációkkal, textíliákkal tudjuk hangsúlyozni. Az esztétikus, dekoratív berendezés viszont önmagában nem elég, hiszen a konyhának meg kell felelnie eredeti rendeltetésének is.

Első lépés a konyha pontos felmérése és a konyhai feladataink, szokásaink meghatározása. Majd ki kell jelölnünk, hogy konyhánk hol, mely falakon bútorozható, a szükséges berendezés hol helyezhető el legcélszerűbben, és végül konkrétan el kell készíteni az elemkiosztást.

anami konyha.jpg

A konyhai munkafolyamatok sorrendje a következő:

  1. tárolás
  2. előkészítés, feldolgozás
  3. mosás, tisztítás
  4. összeállítás
  5. sütés, főzés
  6. tálalás

A kétsoros, L, vagy U alakú beépítések esetében a hűtő-mosogató-tűzhely háromszög legyen a mérvadó.

anami konyha dizajn.jpg

A tervezésnél a következőket tartsuk feltétlenül szem előtt:

  • A mosogató legyen a középpontban, hiszen víz minden munkafázishoz kell.
  • A hulladéktárolót a mosogató közelében helyezzük el. Legcélszerűbb erre a mosogató alatti szekrény.
  • A mosogatógépet a mosogató mellett helyezzük el, így csak egy vízvételi helyet kell kialakítanunk.
  • A pult és a falielemek között 45-50 cm legyen. A páraelszívónál ez a távolság általában 70 cm.
  • A felső elemek ugyan érhetnek a mennyezetig, de létra nélkül csak kb. 180 cm-es magasságig tudunk kényelmesen felnyúlni. A felsőbb régiókba ritkábban használt tárgyakat helyezzünk.
  • Párhuzamos konyháknál a két bútorsor között minimum 100cm, a sütőnél minimum 120 cm helyet hagyjunk.
  • Ha a mosogatót az ablak alatt helyezzük el, feltétlenül válasszunk lehajtható vagy a pultba süllyeszthető csaptelepet.

anami lakber.jpg

A berendezési tárgyak elhelyezésén kívül természetesen a bútorok méretezésének is nagy jelentősége van. Itt első szempont mindig a testmagasság. Ha többen is rendszeresen használni fogjuk a konyhát, mindig a legalacsonyabb személyhez méretezzünk.

Fontos, hogy az alsó szekrényeknek visszaálló lábazatuk legyen, hogy kényelmesen odaférhessünk a pulthoz. Szintén nagyon fontos a munkapult helyi megvilágítása. Erről sose feledkezzünk el, hiszen az általános világításnak a konyhában legtöbb esetben háttal állunk.

További insirációkért látogasd meg a www.anamiblog.com oldalamat és kövess Facebook-n, Instán vagy Pinteresten, ahol Anami Blog-ként találsz meg.

feher konyha dizajn.jpg

fe92a9ef3fda4e17d3a417a1c571043b.jpg

 skandinav konyha.jpg

süti beállítások módosítása