Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

A Puzsér, a Van Gogh és a skizofrénia

2013. december 10. - Psziche

561304_215699138588883_2103762042_n.jpgVan nekünk egy nagyon modern és érdekes kiállításunk a Vörösmarty téren, konkrétan a Váci utca egy szám alatt. Érdekes, mert hiánypótló azok számára, akik még sosem juthattak el az igazi Van Gogh Múzeumba, és modern, mert anélkül, hogy ideköltöztették volna az eredeti múzeumot meg a képeket, láthatjuk mindet, sőt még többet is! A Van Gogh Alive kiállítás egy olyan kezdeményezés, ami a mai pörgő társadalomhoz szokott embereket, ifjakat és időseket is megmozgatja. 3000 műalkotás: festmény, grafika és bizony, a festő saját kézzel írt levelei is megtekinthetőek csupán egyetlen gigantikus, sajátos atmoszférájú teremben. Hogy ez miképp lehetséges? A válaszom: SENSORY4. 40 nagyfelbontású projektor, surround hangtechnika és a tökéletes mozi élmény. Nincs tárlatvezetés, ami nem is baj, mert a kiállítás önmagáért beszél. Szabadon sétálhatunk a falak között, a kivetítőkön sorra követik egymást a csodásabbnál csodásabb alkotások, miközben a művész életpályáját és lelkiállapotát is nyomon követhetjük, erről az elénk tárt idézetek, valamint az érzelemdús zenei aláfestés gondoskodik.

1474609_247371178755012_1478837994_n.jpg

December ötödikén nem csupán maga a kivetített képek szórakoztatták a nagyérdeműt, hanem maga Puzsér Róbert is tiszteletét tette egy előadás keretein belül. Témája: skizofrénia és művészet. Ez remek lesz − gondoltam − kíváncsi lettem, hogy a pszichológiai és grafikusi tanulmányaim mellé miféle újdonságot nyújthat a kritikus úr aktuális agymenése. Bevallom, szkeptikusan ültem be a kávézóba és még inkább az lettem, amikor észrevettem, hogy a mondanivalója csapongó, a helyzet pedig kötetlen.

2877_puzser_robert_kdnp.jpegPuzsér szépen meguzsonnázott, közben pedig mesélt nekünk az emberi tudatról, amelyet a kamera, illetve a projektor hasonlattal tárt elénk, ami véletlenül tökéletesen illett az esemény kereteibe is. Ezért adtam neki egy plusz pontot, de jött a folytatás! Úgy gondolta, hogy létezik egy egyetemes tudat, ami az anyagi lét kilátástalanságába zuhan haláltáncot járva, és vannak a skizofrének, akik elvesztették a gyökereiket, és azáltal kívül rekedtek ebből a játszmából. Őket a szellemvilág vonzza be. Szóba jött az LSD is, mint instant skizofrénia, avagy tudatos tudatmódosítás és a hallucináció fogalma is, amit a beteg emberek esetén tudattalannal való rajzolásnak hívott. Tudomásunkra adta, hogy mindenki skizofrén, de nem mindenki egyformán, hiszen ennek fokozatai vannak: képzelt barát, mesemondás, műélvezés. Aztán úgy döntöttem, hogyha a szakmai szempontjaimat félredobva inkább csak ülök és hallgatom, akkor még talán élvezhető is lehet ez az eszmefuttatás.

1457561_244041549087975_1900628914_n.jpgAzzal én is egyetértettem, hogy a régikor skizofrénjei a különös viselkedéseik és látomásaik miatt gyakran sámánokká váltak, ám Puzsér úgy vallja, hogy a jelenkorban is létezik ilyesmi, csak ma már művészetnek hívják. Sőt, a művészet és a skizofrénia egy és ugyanaz. A művészi őrületben élők betekintenek a végtelenbe, isten szemeket kapnak, mint Mózes és Jézus, vagy kinyitják az érzések kapuit, mint a Doors és Woodstock hippii. Akiben nincs semmiféle hajlam, mégis művésznek állítja be magát, az csupán sznob. A zsenit és az őrültet csak egy hajszál választja el egymástól, ami nem más, mint hogy funkcionális vagy sem. Itt egy kis zavar keletkezett a rendszerben, mert hol a laikus polgárokat nevezte funkcionális embereknek, hol a művészetet létrehozó skizofréneket, de aki akarta érteni, az megértette miről beszél a megmondó ember.

Tény, hogy egyesek műelemzéseket vagy önéletrajzi okfejtéseket vártak a kritikustól, amikor egy-egy festményről kérdezték, továbbá az is tény, hogy ő erre dilemmába esett, majd elterelte a témát. Hogy kik lehettek hatással Van Goghra? Volt neki elég látomása, köszi szépen − hangzik a válasz. Illetve az est főszereplője is köszöni szépen, nem művészettörténész. És ez így is van jól, hiszen őt nem azért hívták el a kiállításra, hogy ugyanolyan hétköznapi, már-már unalmas előadásokat tartson, mint más múzeumokban szokás. Mi a képünkbe kaptuk, hogy Feldmár LSDvel gyógyítja a skizofréniát, hogy az ebben a betegségben szenvedők valójában az igazat látják, míg mi csak egy szemüvegen keresztül szemlélhetjük a világot, az alkohol mámorban tobzódok éppen emiatt két szemüveget is viselnek, sőt aki erre még be is tép, az már triplán pápaszemes.

20120406-sztarszerzok-szily-nora-interju-puzser.jpg

Emellett Puzsér visszatérő fantomébredéseiből is ízelítőt kaptunk, aminek − állítása szerint − köze sincs az éberálom jelenségéhez. Ekkor kezdtem el azt érezni, hogy terápiás helyzetbe kerültem… Mesélt arról, hogy milyen kilátástalan helyzet az, amikor ilyen állapotban vergődik az ágyon, miket lát és hall, mennyire másabb és mégis ugyanez a világ ekkor, nem beszélve arról, hogy egyetlen orvos vagy pszichológus sem talált még gyógyírt, sőt még a nevét se tudják ennek a kórnak.

Fantasztikus esettanulmány.

Szóval a kiállítás dinamikus, informatív és a látványos kivitelezése számomra vitte a prímet, bár Puzsér skizoid világnézete sem volt semmi. Összességében egy 40-50 perces teadélután kaptunk megfűszerezve az egyetemi órák és a zártosztályok hangulatával. Az előadás után még visszatértem sétálgatni az oszlopok közé, élvezve, ahogy a környezetem ciklikus ritmusban újjászületik körülöttem újra és újra, miközben váratlan érzésfoszlányok és lélekdarabok szakadnak fel a tragikus véget ért festő életművéből. Remek időutazás volt.

1460028_251011321724331_2004107038_n.jpg

Figyelem! A kiállítás az utolsó hónapjába érkezett, ha még nem sikerült betérni, most tegyétek meg!

¤¤¤

Még több információ a kiállításról: https://www.facebook.com/VanGoghKiallitas

Ha még olvasnál tőlem: http://siratoll.blogspot.hu/

Írta: Szilágyi Heléna

süti beállítások módosítása