Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tágrazártszemmel

Divat és diplomácia

2013. január 23. - Tágrazártszemmel

probajpgAz üzleti és diplomáciai közeg öltözködését protokoll szabályozza az úgynevezett dresszkód segítségével, ami előírja, hogy különböző alkalmakkor, vagy az irodában melyik a legmegfelelőbb öltözék. Sorba vesszük a legkötöttebbtől a leglazábbig. A „white tie”-tól a „casual”-ig. Ma már fontos ezeket betartani, mert sok üzlet múlik rajta.

White tie (evening dress, full evening dress), a legelegánsabb, legkötöttebb ruházatot megkövetelő dress code. Diplomáciában főleg a legmagasabb szintű, évenkénti nagykövetségi fogadások, vagy királyi családok fogadása esetén találkozhatunk ezzel a kóddal. Férfiaknál, selyemfrakk, fehér mellény, vasalt, merev nyakú ing, szigorúan fehér csokornyakkendő. Nőknél, nagyestélyi, lehetőleg könyökig érő kesztyűvel, szolid ékszerrel.

Black tie, csupán némi lazítást jelent az előző viselethez képest. Valójában a legtöbbször a Black tie-val találkozunk a meghívókon. Jó néhány, egymást keresztező változata van. Férfiaknál, fekete szmoking, fekete csokornyakkendő, black tie optional, black tie invited esetében lazítani lehet rajtuk.
Nőknél, ujjatlan estélyi, esetleg koktélruha, a creative black tie, vagy formal esetén már kacérabb, rövidebb koktélruha, élénkebb színekben is.

Bussines Formal

Semi-Formal, After Five, Informal, lazább, délutáni összejövetelekhez alkalmazandó. Férfiaknál, lekerül a szmoking, helyét átveszi a mindenképp sötét színű öltöny, lehetőleg mellénnyel.  Hölgyeknél, a koktélruha mellett már az elegáns kosztüm is megfelelő, különösen az informal esetén.

Business Formal, legtöbbet alkalmazott dress code, hiszen nap, mint nap így öltözködünk. Tipikus munkavacsorára, vagy üzleti ebédre alkalmas. Az uraknál a Semi-Formallal többnyire megegyező, társaságtól és helyszíntől függően változhat feszessége. Nők esetén kötelező kosztüm, ide a koktélruha már túl sok. Ezt annyiban lehet kombinálni, hogy több ékszerrel, esetleg erőteljesebb, de finom színekkel öltözünk.

Casual, hétköznapi öltözködést takar, bármi hordható, nincsenek szabályok. Férfiaknál, világos szövetnadrág, világos ing, sportzakóval. Vagy farmer és ing, ami az utóbbi tíz évben nagyon divatos lett. Nőknél nadrág, blúz.

Bármelyikkel is találkozunk egy meghívón, vagy éppen aktuális munkahelyünkön írják elő, figyeljünk oda ezekre a jellemzőkre. Már hazánkban is nagyon oda figyelnek üzlettársaink öltözködésünkre. Azonban ha külföldi partnerrel tárgyalunk vagy megyünk el egy vacsorára, hiba nem eshet a dress code kiválasztásakor. Például egy orosz, brit vagy japán üzlettárs vagy ügyfél zokon is veheti, ha nem megfelelő az öltözködésünk.

Szövérffy Szabolcs

divattervező

süti beállítások módosítása